Eddie Felson (Paul Newman) är en erfaren gambler och biljardspelare. Han säljer whisky och säger sig ha biljardkarriären bakom sig. De grå håren skvallrar om hans ålder och livs-fas.
Han upptäcker en biljardspelande talang, Vincent (Tom Cruise) och blir hans mentor och med-kumpan. Tillsammans bedrar och lurar de flera framgångsrikt. En del i "spelet" handlar ju om att förlora, för det är då man vinner - pengar och insatserna.
The Colour of money - Revanschen (1986) är så ovanligt som en Martin Scorsese film utan religion, maffian och brutalt våld. Det är också så ovanligt som en film om biljard. Måste erkänna att jag gillar själv att spela biljard, men inget vidare förtjust att se på när andra spelar. Och med tanke på det är Colour of money, oväntat underhållande.
Scorsese kan ju det här med att berätta. Han bemästrar fånga till sig åskådaren likt en god författare får läsaren fast från första början. I filmens inledning läser han en kort monolog med slutkontentan: "Tur är också en konstform". Texten presenteras ihop med cigarettrök i slow motion, olika sekvenser från biljardbord och dylikt. Det är vansinnigt snyggt. Och det är hela filmen rakt igenom. Den karaktäriseras av god stil och smak i mestadels formen; flera filmåkningar, och skickligt klippt under matcherna för att skapa nerv och energi i en så publikbefriad sport som biljard faktiskt är. Musiken har också en viss del i filmens intensitet och pulserar mer än som traditionell bakgrundsmusik(Bodeans, Phil Collins, Robbie Robertson, Don Henley, Eric Clapton m.m.)
Walter Tevis |
Författaren Walter Tevis skrev romanen The Colour of money, en uppföljare till hans filmade roman Fifflaren (1961 med Newman i huvudrollen), som handlar om "Fast Eddies" på äldre dagar. En saga om mognad, erövringen av visdom och empati, en småskalig frigörelse. Newman tänker på Martin Scorsese när han läser romanen/manuset till Colour of money. Några år tidigare hade han sett Tjuren från bronx (1980) och blivit överväldigad. Newman skriver ett beundrarbrev till Scorsese under pseudonymen "Michael". (s.354 Paul Newman - A life, Shawn Levy, Three Rivers Press, 2009)
Regissören tycker boken/manuset är enformigt och tråkigt. Manuset bygger på Tevis roman och i den har Eddie Felson blivit en biljardhalls-ägare som förälskar sig i en college lärarinna. Scorsese saknar mörker och frigörelse i berättelsen och sänder manus-skriftet vidare till Richard Price (s.355) Newman är först skeptisk till Prices dovare story
Price/Newman/Scorsese jobbar sedan tillsammans med historien och efter ett drygt år verkar samtliga parter nöjda. 20th Century Fox (filmbolaget som producerade Fifflaren) är dock inte intresserad av projektet. Det blir istället Touchstone. Det som blir avgörande för samarbetet är att man lyckas säkra en ung stjärna i rollen som Vincent Lauria, nämligen Tom Cruise (s.356-357).
Newman och Cruise gör de flesta biljardscenerna själva efter utbildning av toppspelaren, Mike Sigel, Skådespelarna blir goda vänner under inspelningen och Newman introducerar bil-racing för sin yngre kollega (s.358).
Filmen blir Martin Scorseses största publikframgång hittills i karriären (s.359). Paul Newman vinner för sin roll en Oscar för Bästa manliga huvudroll (s.369).
TA
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar