Sidor

söndag 10 mars 2019

Lynch avslutar på topp!



Det är en smula svårt att börja. Jag är oerhört förvånad. Vet inte riktigt vad jag ska skriva.
Saknar de rätta orden.


När Twin Peaks 3 kom för något år sedan (kanske mer) var jag ganska rabiat motståndare. Jag hörde till skeptikerna. Ansåg fram tills jag såg första avsnittet (för två veckor sedan) att den var irrelevant. Jag ansåg att David Lynch gjorde bort sig. Hur kunde han återskapa en serie för 25 år sedan?

Hur kan han ens vilja peta i en serie som definierade en hel tv-generation? Det kunde inte annat betyda självmål. Det var förbestämt att regissören skulle gräva sin egen kreativa grav.
Ack vad fel jag hade.
Och ack, vad glad jag alltid blir när jag har fel gällande populärkultur.

I fredags avslutade jag två veckors intensivt tittande av Twin Peaks, säsong 3.
Med risk för att bli alltför pratig och långrandig  , kan jag bara konstatera att Twin Peaks , säsong 3 överträffar de tidigare säsongerna.

David Lynch har lyckats förnya och återskapa tv-mediet. Vad jag har förstått så har han velat göra en 18 timmars film. Det har varit hans mål. Och det blir storartad underhållning. Eller , tja , underhållning, det blir konst. Det blir teve som jag aldrig sett förut. Det blir världar som bara David Lynch förmår att ta oss till. Världar där världen är död, där de döda har liv och det omedvetna medvetandegörs  och vi skär oss igenom hybrider av parallella världar, dröm och verklighet och fantasi och så vidare. Det är minst sagt fascinerande, men inte för alla.

Jag vet att när det begav sig, då Twin Peaks visades i början av 90-talet , så var det ett annat teveklimat. En annan värld. Folk samlades kring teveserier på ett helt annat sätt än idag. Utbudet var betydligt mindre än idag. Twin Peaks samlade en stor publik, men för nästan varje avsnitt tappade den tittare, i alla fall i Sverige. Svenne banan tyckte det var alldeles för flummigt, för knäppt att titta på.
Och visst var det bisarrt, knäppt och otäckt.


Vem blev inte besviken på sista avsnittet? Agent Cooper (Kyle MacLachlan) tappar fullständigt allt och slår huvudet in mot en spegel och ler varggrin och får bara ur sig repliken Who´s Annie? Who´s Annie?
Det skulle visa sig att ett liknande "antiklimax" skulle upprepa sig senare i teve-historien. Men drygt ett decennium senare, nämligen i Sopranos. Även den serien avslutades med en slutfinal som bara satte krokben på sin publik och man satt där bara som ett frågetecken. What???????????

Twin Peaks, säsong 3, är det som jag inte trodde var möjligt. Den är inte särskilt nostalgisk , den är inte förenklad eller mainstream. Den är bara väldigt mycket David Lynch. Irrationell, superkonstig , vacker,  fascinerande, skrämmande, cool, rolig, spännande och utmynnar i en totalupplevelse. Han tar bildmediet vidare till en ny nivå. Han ger inga svar, kanske egentligen bara mer - frågor.


Nästan varje avsnitt avslutas på ett och samma sätt. Vi får hänga med till Roadhouse bar och se något ballt band uppträda. I del 16 sitter inte vem som helst på scenen. Det är självaste Eddie vedder (sångare från Pearl Jam) som klinkar på gitarren.


I samma avsnitt har Audrey Horne (Sherilyn Fenn) tagit sig till baren. Det är sorgligt att se henne. Min gamla tonårsförälskelse har åldrats och hon liknar numera en tant. Ungefär som Piper Laurie framstod i säsong 1 och säsong 2 som Catherine. En före detta pinuppa som åldras och inte längre går att känna igen. Men allt är inte bara sorg. Det kräver mycket tålamod.

Agent Cooper (MacLachlan) ser vi inte i sitt rätt jag förrän långt in i serien. Kyle MacLachlan gör tre olika karaktärer och gör sin livs rollprestation.

Flera gamla bekanta ansikten dyker upp här. Kanske allra roligast är det att se Shelly (Madchen Amick) och Norma (Peggy Lipton). Hawk (Michael horse) har kommit upp sig och blivit nästa högsta hönset på polisstationen. Den tidigare bråkstaken Bobby (Dana Ashbrook) har blivit betydligt lugnare och har blivit polis och en av Hawks trofasta kollegor.
Men mörkret lägger sig inte bara över Twin Peaks. Mörkret är i South Dakota och i Las vegas och i flera andra städer.

Jag tror jag aldrig har sett en sådan så ond skapelse eller karaktär som Benjamin Hornes barnbarn, Richard Horne (Eamon Farren). Han är fruktansvärd och har bara ondska i sig. Han kan inte förmå göra gott i den här världen. Han bär hatets blick och slår, slår och slår och stjäl pengar. Historien når sin kulmen när han kör över ett litet barn och smiter utan något som helst samvete.
Nej, man kan rabbla i timmar över Twin Peaks 3. Det är en stor tevehändelse som tar tid att smälta.
David Lynch är 73 år gammal. Twin Peaks 3 skulle mycket väl kunna vara det sista han gör innan resignationen. Om det skulle vara så, avslutar regissören verkligen på topp.
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar