4 april har en ny version av Stephen Kings Jurtjyrkogården (Pet Semetary) världspremiär och redan den 5 april landar den i Sverige. Originalet kom 1989 och regisserades av Mary Lambert och blev en smärre succé. Den räknas idag som en av de bättre filmatiseringarna baserade på Kings verk.
Svårt att räkna hur många filmer som gjorts på Kings böcker men många är dem och inte minst har det gjorts nästan lika många tv-filmer, tv-serier och miniserier.
Efter mycket om och men och tandagnisslan har jag satt ihop en lista på de bästa filmerna (alltså inte tv-grejer) som gjorts efter en roman eller novell av Mr King.
Jag har listat 15 filmer och många har jag inte sett på länge och vissa har jag sett om ganska nyligen. Men det handlar om intrycken filmerna gjorde när de kom, hur jag ser på de idag och, inte minst, hur de är gjorda i förhållande till den litterära förlagan (förklarar varför The Shining inte hamnar på första plats, t ex, även om den är den bästa filmen baserad på en King- bok).
Och, det måste nämnas, att jag inte har med Det (It, 2017) beror på att del 2 kommer i höst och eftersom det är en film uppdelad i två delar kommer jag bedöma den först när del 2 är sedd.
15. Geralds lek (Gerald's game, 2018)
14. Eldfödd (Firestarter, 1984)
Egentligen ingen höjdare men gillar man de tidiga King, Drew Barrymore och musiken av Tangerine Dream så är det svårt att värja sig för denna rysare om en flicka som kan starta bränder med tanken.
13. Den gröna milen (The Green Mile, 1999)
Något av en filmisk kusin till Nyckeln till frihet. En av många King som inte är skräck eller monster-film. Bygger på en serie korta noveller som publicerades i form av en följetong.
12. Sommardåd (Apt Pupil, 1990)
Thriller av Bryan Singer om en grabb som upptäcker att det bor en gammal nazist granne med honom. Han börjar bekanta sig med honom och blir väldigt påverkad av historierna han berättar.
Baserad på novellsamlingen Årstider som även innehåller Nyckeln till frihet och Stand by me. Otäck!11. Dolores Claiborne (1995)
10. Cujo (1983)
Personlig favorit, både bok och film. Utspelas till största delen i en bil en het sommardag där Dee Wallace och hennes son har låst in sig i skydd mot en rabiessmittad hund som gått bärsärk.
En av de mest kända och mest populära av alla King-filmer. Bates fick en Oscar och samspelet mellan henne och James Caan är skådespeleri på högsta nivå.
En av många King-historier som behandlar författande, skrivkramp och pressen att tillfredsställa läsarna.
8. The Mist (2007)
Bygger på kortnovell och slutet är helt annorlunda och King har sagt att han älskar filmens sista scener. Klaustrofobisk, snygg, obehaglig skräck. Och slutet...
7. Jurtjyrkogården (Pet Semetary, 1989)
6. Christine (1983)
Jag älskar Christine! Boken är en riktig favvis och historien om hur en mobbad kille köper skrothögen som kallas Christine, fixar till henne och förvandlas till en hunk samtidigt som folk dör när de försöker ge sig på honom eller Christine, är något bara King skulle kunna skriva trovärdigt och skrämmande om. John Carpenter gjorde en trogen tolkning samtidigt som han satte sin prägel på den.
5. Nyckeln till frihet (The Shawshank redemption, 1994)
En modern klassiker som toppat filmsajten IMDB:s mest populära filmer ända sedan den kom. Är en film som innehåller det mesta och svårt att inte bli berörd och fälla en och annan tår.
4. Död zon (The Dead Zone, 1983)
David Cronenberg + Christopher Walken+ Martin Sheen + Brooke Adams + Tom Skerritt är lika med en 80-tals klassiker som lyckades göra den fantastiska boken rättvisa. Croneberg och Walken är på topp i denna politiska thriller som (kanske) förutsåg en kommande Trump...
3. The Shining (1980)
Här var det svårt. The Shining är en av mina absoluta favoriter någonsin. Av alla filmer. Den är perfekt. En perfekt skräckfilm som kanske egentligen inte handlar om någonting men som ändå är så mästerligt utförd. Så blev det ofta när Stanley Kubrick gjorde film.
Men den har väldigt lite med Kings roman att göra. Och själv hatade och hatar King filmen. Det är mycket mer Kubrick än King och därav hamnar den trots allt på denna position.
2. Stand by me (1986)
Vilken film detta är! Uppväxtskildring, ett mysterium, ett äventyr, ett spännande drama om en sista oskuldsfull sommar. Och en rörande och väldigt fin historia om vänskap.
1. Carrie (1976)
Carrie är Kings debut och kom 1974. Blandningen av kritik mot religiös fanatism och en flickas väg mot att bli kvinna toppat med övernaturliga inslag är lite typiskt King. Och regissören Brian de Palma var här på toppen av sin förmåga och skapade en skräck
film som blev en visuell, teknisk och berättarmässig triumf. Den bästa skräckisen på 70-talet efter Hajen och Sissy Spacek är makalös som Carrie.
Den bästa King-filmatiseringen som gjorts
Skoglund.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar