Årets bästa filmer och tv-serier!
Göran väljer:
1. A star is born (Regi: Bradley Cooper)
Årets ståpäls deluxe när Cooper och Lady Gaga spelar och sjunger ihop i den bästa och mest hjärtevärmande filmen på bra länge. Inte minst imponerar Lady Gaga otroligt som skådis. Att hon kan sjunga visste man, men vilken roll hon gör!
2. Roma (Manus & Regi: Alfonso Cuarón)
Mexikanske regissören Cuarón, som efter flytten till Hollywood bl a gjort en Harry Potter-film och Oscarsbelönade ”Gravity", går här tillbaka till rötterna med denna Netflix-producerade svartvita film om hans egna uppväxt i övre medelklassen i tidiga 70-talets Mexico, i stadsdelen Roma. Mästerligt, vackert, gripande och känslosamt om livet mot bakgrund av det politiska efterspelet av fotbolls-VM 1970 med bl a våldsamma studentuppror som följd. Egentligen är Roma lika mycket berättelsen om hushållerskan Cleo som trots privata problem blir den som håller ihop den stora familjen. Visades kort på bio, finns nu på Netflix.
3. Three billboards outside Ebbing, Missouri (Manus & Regi: Martin McDonagh)
Suveräna prestationer över hela linjen i denna mästerliga historia från amerikanska södern. Mästerligt om rätt och fel, om brott och straff, om sorg, hämnd och upprättelse. Och om att försonas och förändras trots arv och miljö.
4. A Quiet Place (Regi: John Krasinski)
Sällan har det varit så tyst både i en film och i en biosalong när vikten av tystnad spelar en så avgörande roll i dystopisk rysare av bästa märke! Årets överraskning!
5. Isle of Dogs (Regi: Wes Anderson)
Texas-födde Anderson har gjort det igen! Oavsett om han gör spelfilmer som The Royal Tenenbaums eller The Grand Budapest Hotel. Oavsett om han gör stop-motion-animerade som Den fantastiske räven eller nya Isle of Dogs, som ser ut som en gammal dockfilm, så gör han det som ingen annan. Säreget, ömsint, roligt, fullt av detaljer och nostalgi och värme. Isle of Dogs är en njutning in i minsta ruta och detalj!
6. You Were Never Really Here (Regi: Lynne Ramsay)
En av vår tids bästa skådisar Joaquin Phoenix gör här ett fantastiskt porträtt av ångestdriven hit-man som räddar en tjej ur trafficking-träsket. Ingen superoriginell idé men anslaget, fotot, musiken och det hårda, osminkade våldet skapar en helhet som golvade mig.
7. Hereditary (Manus & Regi: Ari Aster)
Kallades på förhand en ny Exorcisten och den läskigaste skräckfilm som gjorts, men inget av det stämmer. Mindre skräckfilm och mer existentiellt och pretentiöst och ambitiöst familjedrama med rysarinslag om sorg och att försöka komma ut på andra sidan. Toni Collette går i spetsen för en lysande ensemble.
8. Mission: Impossible – Fallout (Manus & Regi: Christopher McQuarrie)
Tom Cruise gör fortfarande alla stuntscener, bryter ben men biter ihop och levererar som få filmstjärnor. Årets action är den bästa i M:I-serien och garanterar svettig och rejäl underhållning.
9. Lady Bird (Manus & Regi: Greta Gerwig)
Gerwig, som både skrivit manus och debutregisserat, träffar helt rätt i det mesta med denna tajta och självsäkra uppväxtskildring under den kaliforniska solen. Saoirse Ronan som Lady Bird är…oemotståndlig.
10. Gränsen (Manus & Regi: Ali Abbasi)
Lyckad och säregen hybrid av trolsk sagoromantik, skräck och deppiga vardagsmiljöer. Imponerande insatser både framför och bakom kameran. Bygger på novell av John Ajvide Lindqvist.
Tv-serier!
1. Patrick Melrose (HBO)
Fantastiskt överfört från böckerna till tv-serie-formatet! Becksvart brittisk humor blandas med lika svart och destruktiv (över)levnadsberättelse där huvudpersonen Patrick tolkas helt makalöst lysande av Benedict Cumberbatch!
2. The Haunting of Hill House (Netflix)
Något av en överraskning! Klassiska romanen av Shirley Jackson som serien bygger på är ganska kort och inte speciellt lik serien. Men skaparna har utgått från boken och broderat ut ett fantastiskt resultat! Mer familjedrama än skräck och ett väldigt välspelat och välgjort sådant. Snyggt, ambitiöst och modigt att våga låta berättelsen ta sin tid. Jag blev imponerad och berörd!
3. Sharp Objects (Hbo)
Ytterligare en roman som ligger till grund för denna gotiska, snygga, heta och välspelade mini-serie. Som de bästa och mest minnesvärda tv-serierna (eller filmerna, för den delen) så är det historien och karaktärerna som är viktigast. Och trots att det är mystiskt och spännande så är det familje-storyn som gör Sharp Objects så stark. Och Amy Adams är brutalt bra!
4. Bodyguard (SvT)
Skaparen av mästerliga tv-serien Line of Duty (BBC) ligger bakom denna miniserie som både lyckades vara aktuell, engagerande, grymt välspelad, överraskande. Och, inte minst, makalöst spännande!
5. The Terror (Amazon Prime)
En tv-serie som bygger på en bok! Nämen!! Även denna gång har övergången funkat utmärkt. Dan Simmons bok från 2007 är fiktion baserat på en verklig händelse om en expedition som 1845 fastnade i Arktis och under 3 år kämpade för överlevnad, både internt (svält, sjukdomar) och externt (hungriga isbjörnsliknande varelser).
6. En engelsk skandal (SvT)
Föredömligt format (3 avsnitt) och en engagerande och spännande historia från sena 60-talets England om en homosexuell politiker och hans relation med en ung man. Hugh Grant har fått välförtjänt bra kritik för sin roll!
7. Maniac (Netflix)
Emma Stone och Jonah Hill är makalösa i denna skruvade och märkliga och roliga sci-fi komedi. Uppfriskande om inte annat!
8. Caste Rock (HBO)
Trots att Stephen King är inblandad så bygger denna serie inte på någon bok. Däremot är storyn inspirerad och baserad av och på karaktärer och miljöer från Kings penna. Bill Skarsgård, som ju fick finfin respons för sin roll som clown i King-filmen Det (2017), har en bärande roll.
9. The Ozark säsong 2 (Netflix)
Första säsongen med familjen Byrde från Chicago som pga trubbel med maffian flyttade till hålan Ozark, var gnistrande mörk och spännande. Denna gång är det något svagare men ändå beroendeframkallande och lika spännande. Älskar Jason Batemans nollställda nuna och frun Laura Linney är lika grym hon.
10. Lodge 49 (Amazon Prime)
Kurt Russell och Goldie Hawns son Wyatt Russell flummar på som den värsta The Dude i denna kaliforniska laid back komedi som är skönt skruvad.
In Memorian - Några av de människor inom film och tv som gick ur tiden i år.
Stan Lee - Serietecknare, författare
Nicolas Roeg - Filmregissör, filmfotograf
Bernando Bertolucci - Filmregissör
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar