Sidor

söndag 23 juni 2013

Coppolas Hemma-hos-stöld-turné!




The Bling ring är Sofia Coppolas femte film och är bland hennes tre bästa... och då ska man ha i åtanke att Francis Ford Coppolas dotter inte gjort en enda dålig film, inte ens en medioker film. Faktum är att jag skulle ha med två av hennes filmer på min topp-20-lista över de bästa filmer som gjorts - Lost in translation (2003) och Marie Antoinette (2006).

The Bling ring är alldeles för ny för att komma på fråga att hamna på någon topplista, men det står helt klart att redan nu kan man nog börja diskutera hur länge till dotter Coppola kommer vara i skuggan av sin far?
Ok, han har inte dåliga rullar på sin cv, även om det var väldigt länge sedan, och än så länge är det svårt att matcha filmer som Gudfadern 1 & 2 och, inte minst (enligt mig i alla fall) Apocalypse Now. Alla tre filmer som hamnar högst på de flestas topplistor, inklusive min där jag nog skulle ha Vietnam-filmen högst, kanske med konkurrens av Blade Runner.

Sofia och hennes snubbe Thomas Mars

Men om Sofia någonsin känt ett behov av att få revansch efter sin bespottade insats i farsans Gudfadern 3 så borde det begäret vara uppfyllt vid det här laget. Med råge. Den storm av negativ kritik hon fick som skådis i den filmen saknade all proportion, och det var ju tur att hon inte ruttnade på branschen helt och hållet utan att hon blev sugen på att testa att jobba bakom kameran istället.
Vilket ju blev ett lyckodrag. 

The Bling ring bygger på verkliga händelser och handlar om en grupp tjejer och en kille ( i varje fall i filmen, i verkligheten var gruppen större) som tog sig in i kändisars hem och rånade dom på smycken och kläder under en period från 2008 till 2009. Och en av dom värst drabbade var Paris Hilton, vars hem blev utsatt för inbrott runt 5-7 gånger av dessa mestadels tonåringar som var besatta av dessa kändisar och ville vara och klä sig som dom. 



Coppolas filmer handlar i stort sett alltid om yta och glamour och tristess och hon utforskar främst unga människors sökande efter en identitet, efter en mening med allting. 
Här blir det extra lyckosamt i en miljö som bara skriker yta, glitter, glamour och utseende-fixering och statusjakt. Och bland människor som försöker rättfärdiga sitt leverne med tomma new- age- plattityder. 

The Bling ring är nog Coppolas tajtaste film och det närmaste en thriller hon gjort. Ligan med kändis-besatta tonåringar kan nästan jämföras med klassiska rånar-ligor i filmer av t ex Scorsese eller som i Michael Mann´s Heat. 



För dom blir det en livsstil, efter ett tag ett normalt sätt att leva, inte minst när dom upptäcker att det är så lätt att göra inbrott. Dom kollar upp vad kändisarna befinner sig, ofta är dom bortresta eller på någon fest, och sen googlar dom var dom bor, tar sig dit på natten och knallar in. Dom behöver inte ens bryta sig in, alltid är det någon dörr som är öppen. 
Sen börjar "shoppingen". 

Coppola med Emma Watson, Paris Hilton och några till...

En annan styrka med Coppola är musiken. Hur hon använder musiken i sina filmer. Här är det modern musik som gäller, soundtracket till dom här kidsens liv. Bland den bästa och mest atmosfäriska musiken i filmen är tonsatt av Coppolas man, musikern Thomas Mars, sångare i franska synth-gruppen Phoenix. 

Som vanligt är det bra skådisar i Coppolas filmer. Emma Watson, innan denna film förstås mest känd som Hermoine i Harry Potter-filmerna, gör en imponerande insats här och även Leslie Mann, New-age-mamman till Watson och en annan av tjejerna i ligan, är obehagligt bra. Men, som sagt, det är bra över hela linjen och det är riktigt spännande och intressant att dom bästa filmerna på repertoaren just nu är "Girl Gang"-rullar, Spring breakers och The Bling ring. 


Båda är oerhört bra och starka på olika sätt. Spring breakers, i regi av Harmony Korine, är mer fysisk, pulserande och personlig medan Sofia Coppolas film är mer distanserad och nästan dokumentär i sin framtoning.

The Bling ring är verkligen en film i tiden. En träffsäker och fascinerande skildring av kändis-besatthet och hur sociala medier har förändrat och påverkat våra liv.

Göran.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar