"Spring break betyder vårlov och är vad skollov under vårterminen i bland annat USA och delar av Kanada kallas. Vanligt förekommande är att åka till varmare breddgrader och festa. Detta sker ofta i Cancún Mexiko, i Florida, samt inte minst längs kusten i Texas till exempel South Padre Island. Man brukar ta sig till andra länder, eftersom minimiåldern för alkoholservering i USA är 21 år."
Citatet är taget från svenska Wikipedia och ger en fingervisning om vad filmen Spring breakers handlar om. Till en början i alla fall...
Men först...
Men först...
Kom ihåg att det visades på MTV, kommer inte inte när men bör ha varit 90-tal. Spring break var namnet på showen har jag för mig, det var en enda lång gigantisk fest med glada och vilt dansande amerikanska skolungdomar. Kommer inte ihåg om MTV hade ordnat festen eller om dom åkte runt och filmade riktiga spring breaks men det är sekundärt (även om det första alternativet verkar mest troligt då jag har för mig att både alkohol och droger lyste med sin frånvaro. I varje fall som jag minns det).
Innan visste jag knappt vad spring break var för något, men känslan när man kollade var att man både ville vara där för att det verkade så kul och galet och samtidigt inte eftersom alla kidsen var så snygga och smala och...nä, man ville vara där helt enkelt.
Vet inte om Harmony Korine, regissören till Spring breakers, själv varit på ett sånt där galet vårlov i Florida eller Mexiko, men han lyckas helt klart få fram känslan och närvaron av att vi alla befinner oss på ett Spring break en bit in i filmen.
Harmony Korine
Annars, Harmony Korine, låter bekant? Numera precis 40 år fyllda, är han nog mest känd som manusförfattare och då främst till landsmannen Larry Clarks uppmärksammade film Kids (1995).
1997 skrev och regisserade Korine Gummo som blev en mindre indie-hit och visades bland annat på Stockholms filmfestival samma år.
Hur som helst blev det den första amerikanska film att erkännas av Dogma '95 (den danska filmrörelsen som startades av Lars von Trier och Thomas Vinterberg bland andra).
Korine skrev även manus till Larry Clarks skateboard-rulle Ken Park som kom 2002.
På senare tid har han inte varit lika aktiv, gjort en del kortfilmer, gift sig, skaffat barn och kom 2007 med filmen Mister Lonely som handlar om en Michael Jackson- lookalike som möter en Marilyn Monroe-lookalike.
Spring breakers är utan tvekan Korines bredaste och mest publikvänliga rulle vilket också biodistribution i Sverige är ett exempel på. Sen betyder ju inte det att den kommer bli en succé på bio för det...
Förutom James Franco i en av de större rollerna, så har Korine fått kritik för att han använt sig av Disney-produkterna Selena Gomez, Vanessa Hudgens och Ashley Benson, mest kända från High school musical, Hannah Montana och Pretty little liars och "dragit dom i smutsen".
Och visst kommer många fans till dessa tjejer, dvs tonårstjejer som i mångt och mycket är lika söta och "oskyldiga" som sina idoler, att sätta i halsen när dom får se förvandlingen som dom genomgår i denna film.
Den fjärde tjejen, Cotty, spelas av Rachel Korine, gift med Harmony.
Fyra college-tjejer som är villiga att göra allt för att få att åka iväg på vårlov, att få göra något annat än det vanliga, bort från skolan, bort från alla krav och måsten men när det hotas av en futtig sak som pengar korsar dom en gräns, sen blir det lättare att korsa flera...
Men jag tror Korine har ett syfte med att "smutsa" ner sina tonårsstjärnor. Med sin film som handlar om en hägrande vårfest, ett rån för att få ihop pengar till resan och hur den vilda vistelsen i Florida spårar ur (inte minst när tjejerna träffar drog och vapenhandlaren Alien (Franco) som balanserar precis på gränsen med sin Scarface-tolkning/hyllning), vill han experimentera och mixa det förföriska, det lockande, med det farliga och dödliga och galna.
Spring breakers är full av modern musik, snygga och unga människor, droger, vapen och, inte minst, otroligt vackra och nästan hallucinatoriska bilder.
Harmony Korine har gjort en film som försöker vara mainstream, ser ut att vara det... ett tag, men som sen spårar ur och blir svår att omfamna... vilket jag gillar.
Kanske att filmen är lite väl skruvad och orealistisk i sin skildring och utveckling av dessa utagerande och destruktiva tjejer, men Korine har alltid gjort filmer om karaktärer som lever ute i marginalerna och balanserar på gränsen till det förbjudna och moraliskt tveksamma.
Risken är att filmens titel och den medvetet (?) missvisande filmaffischen lockar till sig besökare som har en helt annan förväntan på filmen och att många bara blir förvirrade och besvikna, men jag vill hur som helst rekommendera denna snygga, provocerande och skruvade tripp ner till ett festens mecka som kan vara en himmel eller ett helvete...
Göran
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar