- Inspelningen av Robocop var fruktansvärd. Efter inspelningen svor
jag att aldrig göra en film igen, berättar producenten Jon Davison.
I mini-dokumentären Flesh and blood + the
making of Robocop (2004) får man en hygglig inblick i arbetet kring Paul Verhoevens första amerikanska film (1987).
Det är i mitten av 80-talet. Reagan styr Amerika. Yppiesarna framträder på Wall street. Terminator (1984) blir otippat en succé och bryter ny mark för mainstreamfilmen, i dess blandning av flera genrer på en och samma gång: Scifi , skräck, thriller och action.
Uttråkad på sitt dåvarande arbete började Ed Neumeier skriva ett manus om en robotpolis. Inspirerad av Marvel comics superhjältar, hittar han på en superhjälte med "huvudvärk". Han är dock inte ensam att tänka på robotar. Manusförfattaren Michael Miner skriver också - helt ovetandes om Neumeiers idé - om en robotpolis. Han döper sin text till Supercop.
Neumeier och Miner slår sedan ihop sina säckar, detta resulterar i ett manus, som blir grunden till filmen Robocop.
Men inte ett enda filmbolag tycks nappa på idén. Dem ogillar titeln, titeln är inte säljande , bara löjligväckande. Folk fnyser. Filmbolaget Orion köper dock Neumeier och Miners manus. Nästa problem låter inte dröja på sig. Regissören Jonathan Kaplan (Anklagad, Förbjudet begär m fl) som producenterna mest vill ha, tackar nej. David Cronenberg och många andra regissörer skall ha tillfrågats (http://imdb.com.) . Efter ett visst tvivel och efter att ha blivit övertalad av sin hustru , tackar regissören Paul Verhoeven, ja.
Verhoeven är influerad av The day the earth stood still (Mannen från Mars 1951) och Fritz Langs Metropolis (1921) och inte minst Jesus korsfästelse. Han förklarar när vi ser polisen Murphy skjutas till döds i filmen se ser vi Jesus vid korset. Sedan återuppstår han som en "American Jesus", i form av Robocop, hälften människa och hälften maskin.
Enligt manusförfattaren Neumeier är filmen en satir över 80-talet: "en tid då alla rika blir rikare och alla affärsmännen (yppies) blir tuffare". En del menar också att filmen är en satir över "Reagan economics".
Verhoeven säger att filmen inte företräder någon särskild politisk åskådning:
- Jag reflekterar över samhället, föreställningen av USA, det här är vad som händer i USA, jag fördömer det inte, jag ser det.
Michael Ironside (känd från tv-serien V) var påtänkt först att spela Murphy aka Robocop. Men
han var för stor för att passa i dräkten. Det fick bli som ni vet Peter Weller.
Stephanie Zimbalist ( från tv-serien Remington steele) skulle spela Ann Lewis i Robocop, men hoppade av filminspelningen för att filma flera avsnitt av Remington Steele ( 1982-1987 http://www.imdb.com). Nancy Allen ersatte henne.
Filmen skall ju utspelas i framtidens Detroit, men man hittade inga lämpliga ställen i staden. Inspelningen förflyttades till Dallas. Filmteamet utsattes för rejäla prövningar under inspelningen, inte minst ifrån naturens krafter. Det var nästan 50 grader varmt när filmen spelades in mellan augusti och oktober, 1986.
Skådespelaren Peter Weller tappade vikt. Produktionen fick avbrytas. Weller visste inte om han kunde fortsätta. Alla förberedelser han hade gjort inför rollen verkade vara bortkastad tid. Han saknade själförtroende. Men Verhoeven och övriga i filmteamet vägrade lyssna. Dem var stressade av filmbolaget. Produktionen hade nämligen redan passerat budget och deadline sedan länge. Verhoeven förstod långt senare, att Peter Weller hade rätt. Han kunde inte spela rollen - då -. Produktionen fick avbrytas om än tillfälligt. Weller fick träna in sig i robotkostymen. Filminspelningen kunde sedan fullföljas med Peter Weller. Men när inspelningen närmade sitt slut, var det inte mycket kraft kvar.
Producenten Jon Davison:
- Alla var osams, folk var utmattade och redo att döda varanda, det kändes som vi var offer för ett våldsamt brott. Jag svor att aldrig göra en film igen.
Hans löfte gick väl så där. Davison gjorde bland annat Starship trophers (1997) med Verohoeven igen.
I februari 2014 har remaken av Robocop med Joel Kinnaman i huvudrollen premiär. I övriga roller ser vi Michael Keaton, Gary oldman och Samuel L Jackson (http://www.imdb.com). TA
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar