År 2001 började den hett eftersökte reklam- och musikvideo-regissören Jonathan Grazer att planera sin nästa film. Han hade ett år tidigare gjort sin debutfilm, Sexy beast med Ben Kingsley och var 35 år gammal och riktigt i ropet. Men filmatiseringen av Michael Faber's Under the skin hamnade på is och istället blev ett annat projekt. Birth med Nicole Kidman, som släpptes 2004. Samma år tog Grazer åter tag i Under the skin och 2013 blev filmen klar. Under årens gång har producenter, manusförfattare och skådisar kommit och gått. En period var Brad Pitt klar för en huvudroll, men han försvann när projektet drog ut på tiden.
Scarlett & regissören Glazer på Venedig film festival 2013.
Undertecknad har sett varken Sexy beast eller Birth, men om man surfar på nätet om Glazer framkommer en bild av en regissör som i England nått lite av en kultstatus och av många hyllas som den nya Stanley Kubrick.
Efter att ha bevittnat Under the skin kan jag helt klart skriva under på jämförelsen med Kubrick (inledningen minner om finalen på 2001-ett rymdäventyr), men vill också lägga till David Lynch... och kanske en dos Lars von Trier, inte minst för den minst sagt dystra synen på mänskligheten.
Efter att ha bevittnat Under the skin kan jag helt klart skriva under på jämförelsen med Kubrick (inledningen minner om finalen på 2001-ett rymdäventyr), men vill också lägga till David Lynch... och kanske en dos Lars von Trier, inte minst för den minst sagt dystra synen på mänskligheten.
I korta drag handlar Under the skin om hur en alien, i form av en kvinna (Scarlett Johansson) åker runt i Skottland och raggar upp unga, ensamma män och lockar dom till en slags förvaring (mer går inte att skriva utan att "spoila" för mycket). När hon plockar upp en man som visar sig ha en kraftig missbildning i ansiktet (tänk Elefantmannen) så förstår man att något förändras i henne och i förvirringen börjar hon tappa fokus på vad hennes uppdrag är.
En av de mer originella uppslagen i Under the skin är de dolda kamerorna. Alla scenerna där Johansson plockar upp männen är filmade med dolda kameror vilket förstås då också gör att dialogen är autentisk. Alla inblandade i "ragg"-scenerna fick efteråt skriva kontrakt där dom gick med på att de filmades eller om de ville hoppa av. I eftertexterna förekommer bara namnen på de riktiga skådisarna.
Kvälls- och nattscenerna från Glasgow känns nästan dokumentära. Tonen och stämningen är kall, klinisk och vi upplever att som sker utanför utomjordingens bilfönster som något främmande och obegripligt. Vi är på jakt efter mat. Punkt slut.
Det är deppigt, mörkt, dystert och hopplöst. Man förstår att det här inte är en film som Svensk Filmindustri skulle vilja sätta upp på bio. Frågan är om, i så fall när, den kommer på dvd. Det är ju ändå Scarlett...
Långa, långsamma tagningar på henne körandes sin van. Tempot är lågt och faktum är att i stort sett allt det vanliga som brukar gälla i filmberättande, oavsett genre eller låg-hög-budget-film, upphävs här.
Många gånger läser man eller hör frasen "Något liknande har ni aldrig tidigare sett". Har själv skrivit det i recensioner genom åren och sagt det till vänner eller arbetskollegor. Ett uttryck som tyvärr används lite lättvindigt.
Men... efter att ha sett Under the skin så måste jag ta till den frasen. Mästerverk? Vet inte, måste nog låta den smälta lite till, men helt klart en film olik något annat jag sett.
Och Scarlett då? Vad ska man säga om henne? På mindre än ett dygn såg jag Under the skin och Lost in translation och det är 10 år mellan dessa. Scarlett har självklart förändrats, men inte så mycket ändå. Hennes ansikte har blivit lite hårdare. I Sofia Coppolas mästerverk (en av de 5 bästa filmer som gjorts!) märks direkt en stjärna i vardande, en skådis som verkligen har "det" och som också var sjukt talangfull. Med små medel kan hon göra allt från komedi till drama till action till skräck. Och göra det högst trovärdigt. Männen i bilen känner inte igen henne som den star hon är, och det gör inte vi heller. Att se henne i en sådan här film är nog provocerande för en del. Men för dom flesta gör nog det bara att man beundrar henne ännu mer. Hon är fullkomligt lysande här. Punkt.
Sällan har väl en titel på en film varit så passande heller. Under the skin. Det är vad den här filmen gör. Tar sig under skinnet på dig.
GS.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar