ÅRETS 10 BÄSTA FILMER, enligt Thomas
1) SOUTHPAW
Helt oväntat dyker en boxningsfilm upp, väloljad i genre-traditionen och inte alls befriad från klichéerna men Jake Gyllenhaal gör sin bästa rollinsats på många år, och ännu en gång behöver vi faktiskt ett dunkande eko av hopp och en sägnen som berättar om hur Hjälten reser sig upp igen och kommer tillbaka. Den här gången är upphöjelsen och lyftet så starkt och du måste sakna hjärta om du inte berörs av Gyllenhaals white trash boxare.
2) WILD
Med tung ryggsäck, obruten ensamhet och sår och smärta som skaver längs med knäna beger sig Reese Witherspoon ut i okända marker. Feministisk, bitterljuv och fullständigt älskvärd historia om att finna sig själv och komma ur tragedins mörka klor. Livet går vidare, trots allt, även när det är som allra svårast.
3) VIRGIN MOUNTAIN
Isländsk rom-com med grådaskiga färger och bitvis rå och skoningslös uppriktighet och realism. Här finns en outsider som har alla oddsen emot sig , men som hittar kärlek och vi och honom tror ju att allt kommer ordna sig. Men kommer det verkligen bli som vi har tänkt oss? Nej, precis som livet, så vill historien annorlunda.
4) THE SEVENTH FIRE
Dokumentären om indian-minoriteter som lever på USAs baksida, och försörjer sig på narkotika langning. Historien är briljant och skildrar en ung man och hans drömmar om och bli lika respekterad "pusher" som den äldre förebilden, som själv vill helst bara leva "vanligt". Djupt rörande film som har lovordats av inte mindre än Terrence Malick. Och det är inte svårt och förstå varför. Filmen har en poetisk , närmast brutalt vackert bildspråk där säsongsskiftningar i det lokala landskapet fullständigt överöser dig med känslor.
5) MARYLAND
Överraskande bra och spännande fransk thriller med stjärnorna Schoenaerts och Kruger i huvudrollerna. En trasig själsligt f d krigssoldat anlitas som livvakt för en libanesisk affärsman och dess fru och lille son. Det här är början på en krypande och infernalisk psykologisk konflikt i en mans huvud mellan fantasier, skräck, rädslor och verklighet.
6) THE LOBSTER
Greken Yorgos Lanthimos har gjort årets mest egensinniga filmverk, en klurig satir över dejting-samhället och samhällets normer kring kärlek och förhållanden. Abstrakt, Intelligent, rolig, obehaglig, mörk och säreget underhållande. Hurra för den grekiska filmkonsten!
7) CAROL
Todd Haynes ger sig på thriller-författaren Patricia Highsmiths mest personliga bok och ger den overkligt magiskt filmiskt liv. Drabbande från första bildruta, utsmyckad med fantastisk känsla för tidsandan/miljön och Rooney Mara är väl värd priset i Cannes och alla tidigare hyllningar.
8) LOUDER THAN BOMBS
Norrmannen Joachim Trier gör sin första engelskspråkiga och utländska film och landar helt rätt. Det är en eftertänksam familjeuppgörelse i sorgeprocessen efter en avliden mor/maka. Fenomenala skådespelare och Triers bildspråk vill man ha mer av!
9) WHILE WE´RE YOUNG
Noah Baumbach går mot ljusare tider och för varje film, han verkar nästan vilja distansera sig ifrån hans genombrottsfilm The Squid and the whale. Här finns ett alter-ego , en medelålders dokumentärfilmare som kört fast. Han och sambon går emot normen och väljer bort barn. Ett ungt hipster-par börjar dem umgås med. Till en början är detta inspirerande och ett lyft för det "äldre paret", men är det verkligen som det ser ut och vara? Det finns spår av drama och psykologisk thriller här, och Ibsen-citat. En film som är mycket bättre än sitt rykte!
10) INHERENT VICE
Det är inte en film för alla, onekligen är det så. Paul Thomas Andersons utsatte sin publik tidigare för prövningar med The Master, nu gör han det igen, med betydligt mer humor och en rad ur-flippade scener. Det som ser ut och vara en skruvad deckarhistoria på förhand kan mycket väl vara en mer beskrivning av ett mentalt tillstånd i en mans huvud. Joaquin Phoenix är superb i denna Thomas Pynchon-filmatisering , galet bra och jag har inte skrattat så här gott på många många år. Lustiga småroller med Martin Short, Joanna Newson, Eric Roberts, Owen Wilson, Jena Malone och Benicio Del Toro
tisdag 29 december 2015
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar