Sidor

torsdag 24 mars 2011

I mitten av 80-talet, då Thatcherismen och nyliberalismen härjar i Storbritannien gör de engelska filmregissörerna John Boorman (Amazonas – smaragdskogen) och Roland Joffé (The Mission) filmer om Sydamerikas urbefolkningsindianer. Är det bara en tillfällighet?


Roland Joffé och Robert De Niro


Roland Joffé berättar i intervjuer att han var på den tiden fascinerad av Latinamerika. Ett område som var föremål för mycket debatt: människan mot naturen, staten och kyrkan, rika och fattiga osv. Han säger också att tiden var rätt, eftersom det fanns så mycket historia än tidigare att förlita sig på. Filmmakaren Joffé är religiös, karaktärerna i The Mission (1986) får visa kyrkans splittring; våldets man (Rodrigo Mendoza), sanne och fredlige missionären (fader Gabriel) och ångerfulle avslutaren (biskopen Altmirano).

http://www.tagg.org/teaching/mmi/themission/joffe86.html




The Mission utspelar sig i mitten av 1700-talet, i Sydamerika. Jesuiter med fader Gabriel (Jeremy Irons) i spetsen försöker sprida kristen tro urbefolkningen. Men det blir knappast frid och fröjd. Portugisiska kolonisatörer vill att missionsarbetet upphör.

The Mission saknar inte biståndsdelar för att generera till en stark filmupplevelse: Ennio Morricones vitala musik, de hisnande miljöerna och Robert De Niro och Jeremy Irons. Filmen vann också flera åtråvärda priser, bland annat Guldpalmen i Cannes, 1986.


Roland Joffé är aktuell under våren med filmen There be dragons, en berättelse om Spanska inbördeskriget och Opus dei rörelsen.




TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar