Sidor

onsdag 19 oktober 2016

Det våras för skräckfilmen


Intressant lyssning av dagens P1 Kultur (19/10-16) med eminente programledaren Roger Wilson.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/806928?programid=767

Det avhandlades skräckfilm i stort, med tanke på SFIs (Svenska filminstitutets) satsning på  kortfilmskräckfilm, It´s alive, och skräckfilmfestivalerna , Monsters of film i Stockholm och Fantastisk filmfestival i Lund.

  Wilson själv berättade att han skrämdes av Exorcisten (1973) i sin barndom, så mycket , att han vilade från genren i många år.

Han var aldrig förtjust i varken splatter eller sadistisk skräck, med undantag för Scream (1997) på 90-talet.

Han  blev sedan "lätt traumatiserad" av Wes Cravens The last house on the left (1972). Serier som Walking dead och filmer som Babadook (2014) har fått hans skräckfilmsnerver och mjuka upp. Nu säger han sig vara mogen för mer skräckfilm.


Han talar i programmet med festivalgeneralerna Johan Barander (Fantastisk filmfestival) och Johanna Holmin (Monsters of film) om skräckfilmstrender. Barander menar att det råder en slags "80-talsvurm" i typsnitt och i känsla som t e x i tv-serien Stranger things och i filmer som Midnight special.

Holmin hyllar den brittiska/iranska skräckisen Under the shadow, som spås bli Englands nästa Oscarsbidrag , och som kommer visas på Stockholms filmfestival.http://www.stockholmfilmfestival.se/sv/festival/2016/film/under_the_shadow


I programmet talade även Wilson med två kortfilmare, Johannes Persson och Jana Bringlöv Ekspong, som fått stöd från SFIs skräckfilmsatsningsprojekt, It´s alive. Båda har gjort filmer som har anknytning till samtidens rädslor med nätet och selfies.

Har då intresset för skräckfilm ökat? Nej, säger filmaren Johannes Persson, men intresset uppmärksammas nu på ett annat sätt.

Hans film Inkräktare visas under Monsters of film på Zita.

Jana Bringlöv Ekspong berättar om svårigheten med och göra en kortfilmskräckis. - Det behövs ju tid i själva berättandet. Det behövs ju tid för och bygga upp någonting.
Hon jämför med The Shining (1980). Kubricks klassiker vars förtexter är längre än hela hennes film, @janabringlove.
Och vad handlar då skräckfilmsfascinationen om? Vi är alla rädda för någonting, och vi behöver ju kommunicera med  våra rädslor, därför behöver vi skräckfilm, säger kortfilmskonsulenten Andreas Fock, på Svenska filminstitutet som driver projeket, It´s alive.

TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar