Sidor

söndag 2 september 2018

Charles Ryders gyllene era

Det är oerhört intressant att lyssna på Sveriges radios Klassikern om tv-serien En förlorad värld /Brideshead revisited (1981). https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1041130?programid=3315

SRs Anneli Dufva har träffat tv-seriens regissör Charles Sturrige. Han berättar om hur han som ganska oprövad regissör i början av 80-talet fick chansen att ge sin favoritroman , skriven av Evelyn Waughs roman , filmiskt liv.

Hur ska man tolka tv-serien? Vad handlar den om?

Boken är komplicerad, säger Sturrige. Den handlar om en människa som en gång har känt doften av kärlek, men inte lyckas hitta den igen. Bokens författare Evelyn Waugh menade att den handlade om att hitta Gud, något regissören Sturrige inte håller med om.  

Den handlar dessutom om klass. Medelklass-sonen Charles Ryder (Jeremy Irons) som förförs av det extravaganta överklassen som Sebastian Flute (Anthony Andrews) härstammar ifrån. Här finns en längtan av att vara del av något , av att tillhöra en familj.

Historien skildrar även homosexuell kärlek, som på den här tiden fortfarande var brottsligt i England. Det leder till att Sebastian Flute flyr landet för att kunna börja leva eller rent ut av - sluta leva.

Anneli Dufva  har också sin tolkning av historien som sätter spår i mig. Hon menar att varje människa , kanske har  "en egen gyllene era", en tid som framstår i ett annat skimmer resten av livet. Vilken är din?
TA 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar