Sidor

lördag 25 augusti 2012

 
 


- Folk tror att bara för att man bor på Hawai är man skyddad från döden och livets motgångar, menar Matt King (George Clooney) i filmen The Descentdants (2011).

Han står inför kanske sin tuffaste stund i livet. Hans hustru ligger i koma. Och han måste nu ta hand om sina döttrar som han inte känner särskilt väl.
Hans liv har kretsat kring arbete, affärer och pengar. Familjen har kommit på andra plats.

Om Matt King inte märkte det tidigare så blir det oundvikligt nu.
Hans 10-åriga dotter är elak och utagerande mot skolkamrater. Storasystern och tonårsdottern slarvar  och lever rövare på dyr privatskola. King undrar varför är de kvinnor i hans liv så destruktiva?

När hans hustru ligger för döden får han höra sanningar om hans äktenskap. Sanningar som smärtar honom. Hans hustru var otrogen. King varvar besök på sjukhuset med att finna  mannen som hon bedrog honom med...Samtidigt försöker han bekanta sig med barnen som han glömde...


Alexander Payne har liksom för evigats i mitt filmbanksminne efter hans Sideways (2004) och älskvärda About Schmidt (2000). Han skriver historier som berör och som är lätt att känna mycket för. The Descendants är inget undantag. Det är människoöden i centrum och det handlar om den lilla människan och vad vi människor inte är förmögna till. Dessa historier är genuina varma, tragikomiska och mänskliga och känns särskilt relevanta i en tid där biograferna och dvd-diskarna översköljs av motsatsen: Superhjälten.
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar