Sidor

måndag 20 augusti 2012

TONY SCOTT 1944-2012



Nyheten idag om att den brittiske filmregissören Tony Scott har gått ur tiden chockade filmvärlden.  Efter att man kunde läsa att han hade hoppat från den högsta bron i Los Angeles under söndagen, kom det senare fram att han hade drabbats av obotlig hjärncancer och att det ska ha varit skälet till hans drastiska aktion.



Bror till den något mer kända regissören Ridley Scott, skaffade han sig ett rykte som solid leverantör av visuella och underhållande actionrullar. Inte allt var bra, men hans meriltlista är ändå imponerande. Likt en action-filmernas svar på Woody Allen rullade han nästan ut en stabil och oklanderligt hantverksmässig actionfilm var och vartannat år sedan genombrottet med Top Gun 1985.



Filmer som True Romance, Crimson Tide (Rött hav), Last boy scout, Enemy of the State, The Fan och Man on fire är bland dom främsta exemplen bland Scotts cv, och även om det inte finns någon klassiker bland dessa, såsom det gör hos Sir Ridley med Alien och Blade Runner, så har Tony Scotts bästa stunder blivit favoriter hos många action-älskare och varit en inspiration för många kollegor som gillat hans visuella stil.



Till skillnad från till exempel Michael Bay, är Scotts filmer aldrig bombastiska och tråkiga och inte heller hamnar effekterna i förgrunden till formån för storyn. Det finns alltid en nerv i Tony Scotts filmer, även de mindre lyckade som t ex Pelham 123 kapad eller Domino, och inte minst ett omisskännligt sinne för det visuella så att det kompletterar berättelsen och skapar ett engagemang.



Många filmälskare med mig kommer sakna Tony Scott och det faktum att vi aldrig mer kommer att få se någon ny film från hans talangfulla sinne.

Hans sista film blev Unstoppable från 2010 med favoriten Denzel Washington i huvudrollen.

Tony Scott blev 68 år gammal.


GS.

3 kommentarer:

  1. Det är sorgligt. Till och med Snuten i Hollywood 2 har en viss behållning, mycket tack vare Scotts känsla för bildberättandet.

    SvaraRadera
  2. Ja, och en annan sak som gör hans filmer bra är valet av skådisar. Namn som De Niro, Dennis Hopper, Chris Walken, Denzel Washington, Bruce Willis, Robert Redford, Gene Hackman, Sean Connery... Inspirerade insatser från storheter som höjer hans filmer ett extra snäpp.
    GS.

    SvaraRadera
  3. True romance är verkligen speciell i det avseendet. Bara att samla ihop stjärnor som Gary Oldman, Chris Penn, Chris Walken, Dennis Hopper, Brad Pitt, Michael Rapaport m fl är en stor bedrift. Och resultatet blir ju magnifikt!

    SvaraRadera