Sidor

söndag 7 oktober 2018

Gnistrande stjärnor i spektakulär remake

A STAR IS BORN amerikansk film i regi av Bradley Cooper.
Medverkande: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott, Andrew Dice clay m fl.
Speltid: 2 h 15 min.
Betyg: SA SA SA SA


En countryrockstjärna är på dekis. Han heter Jackson Maine (Bradley Cooper) och är en smärre legend. Hans låtar spelas på radion och folk ber och bönar om en selfie med honom. Maine säljer ut stora arenor. Och allt borde vara frid och fröjd. Men icke. Arizona-sonen kämpar mot sina demoner. Nätterna faller ut med liknande innehåll. För mycket alkohol och piller i blodet.

Men ödet vill något annat.
Under en dimmig , helrusig kväll hoppar han av taxin. Vinglig och skakig öppnar han dörrarna till gaybaren Bleu bleu. Han måste ha mer sprit. Han kliver in i baren , helt ovetandes om vad som komma skall. Några minuter senare visar sig alkoholen vara sekundärt. 

Det är Någon på scenen som glimrar , som griper tag i honom som får hela hans väsen att liksom blomma och stiga.... Han blir förälskad i musiken och i sångerskan Ally (Lady gaga). Musik uppstår bokstavligen och metaforiskt mellan dessa två. De möts denna natt av drömmar, demoner, tafatta flirtförsök och för mycket alkohol. Den ena visar sig ha temperament och den andra har liksom tappat den biten....
Men visst var det meningen att just dessa två skulle mötas.....

Jackson Maine hittar inte bara Kärleken , utan tillbaka till rösten och den musikaliska kreativeten. Han för Ally till framgångar och det stora genombrottet är nära.... Vi ser en stjärna födas!

Gillar man Lady gaga eller Bradley Cooper eller som i mitt fall, båda två har man en stor afton framför sig , när denna film väntar på dig. Jag ryser redan vid vinjetten. Lady Gagas Ally lämnar ännu en kväll jobbet som servitris. Hon smiter igenom ödsliga och gråa bakgator och bakom henne målas titeln upp i knallröda färger - A STAR IS BORN.... Det är vackert, det är hoppfullt , det är kärlek och det är framförallt respekt mot de tidigare filmversionerna av A star is born. Bradley Coopers regidebut är fjärde gången historien filmas (1937, 1957, 1971 och 2018).

Den kanske mest kända är den från 1971 med Barbara Streisand och Kris Kristofferson. Och det är faktiskt den versionen som känns mest angelägen att nämna i denna kontext.

Bradley Cooper är en uppdaterad version av Kristofferson både till utseende och rösten är mörkare än vanligt. Cooper lyser verkligen, han gör rollen som han var född för att spela! Gitarrspelet är bländande och sången likaså.

Han lärde sig spela gitarr, jobbade med en sångpedagog och en piano lärare under en ett halvt år. Han skrev tre av låtarna som vi hör i filmen. Cooper kunde också relatera till rollen som Jackson Maine. Han har själv haft drogproblem och vet hur den kampen kan se ut. https://variety.com/2018/film/news/bradley-cooper-addiction-star-is-born-alcohoism-cathartic-1202934316/
Jackson Maine sjunger också om det i filmen: Maybe it´s time to let the old ways die......

Filmen var ursprungligen tänkt att regisseras av Clint Eastwood, med Bradley Cooper och Beyoncé i huvudrollerna. https://www.vogue.com/article/lady-gaga-vogue-cover-october-2018-issue


Alicia Keys och Jennifer Lopez sägs också ha varit namn som varit aktuella för filmen. https://www.moviezine.se/nyheter/de-kunde-fatt-huvudrollerna-i-a-star-is-born Men det blev till slut Lady Gaga som knep rollen som stjärnskottet Ally. Och skådespeleri kändes inte helt främmande för sångerskan. Hon pluggade nämligen redan som 12-åring på Lee Strasberg film och teater skola.
https://www.vogue.com/article/lady-gaga-vogue-cover-october-2018-issue

Hon är enastående och bär filmen. Varje scen med henne är hundra procent närvaro. Hon sjunger för Livet. Det är så mäktigt! En stjärna - återföds! Har vi sett en mer självklar kvinnlig artist i henne sedan Madonna eller Whitney Houston? Jag tror inte det.


Hon ger ett osminkat, naket och modigt porträtt av Ally som kommer från enkla förhållanden. Dotter till en taxichaffis (Andrew Dice Clay från Ford fairlane). I "flickrummet" hänger Carole Kings Tapestry på väggen. Hon är älskad av drag Queens på klubben Bleu bleu. Hennes La vie rose tolkningar är svårslagna. Men hon saknar självförtroende. Manliga belackare har klankat ner på hennes utseende (något Lady Gaga uppenbarligen har erfarenhet av). Hennes kärlek Jackson Maine får henne och slappna av. De skojar mer kring kritiken och alla dessa skivbolagsmän kan dra åt skogen. Eller? Historiens kurs styrs annorlunda när Ally får skivkontrakt med en av de större jättarna. Hon får scenkläder, dansare och påkostad koreografi. Det liknar mer en industri, en inoljad cirkus , där hon är i klorna av , javisst, en engelsk högansedd manager.....

Visst finns lite paralleller med Whitney Houstons  The Bodyguard (1992), men bara lite. A star is born är framförallt en musikalisk upplevelse. Den omfamnar verkligen essensen, drömmen om rockmusiken och dess magi. Det är lika mycket en mustig och svettig rockkonsertfilm som det är ett rörande kärleksdrama. Sean Penn har kallat filmen för "den bästa och viktigaste mainstream filmen på flera år".https://www.vogue.com/article/lady-gaga-vogue-cover-october-2018-issue Jag förstår honom.

Lady Gaga och Bradley Cooper är det finaste kärleksparet på mycket länge. De kan jämföras med Ryan Gosling/Emma Stone i La la land (2016). Det verkligen gnistrar , tindrar och slår blixtrar mellan dessa två!
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar