Sidor

måndag 24 december 2018

ÅRETS FILMER OCH TV-SERIER 2018




Thomas väljer :



1) A STAR IS BORN regi: Bradley Cooper
Musiken, drömmarna och kemin mellan Lady Gaga och Bradley Cooper lämnade ingen oberörd.



2) LADYBIRD regi: Greta Gerwig
Förstklassig och bedårande "ungdom blir vuxen"-skildring med både hjärta och hjärna. Laurie Metcalf och Saorse Ronan ger oss ett unikt komplext mor och dotter förhållande.


3) ISLE OF DOGS regi: Wes Anderson
Det är inte en film för alla , men uppenbart en fest för alla Wes Anderson-vurmare! I hans lekfulla och stilrena framtidsdystopi har man aldrig tråkigt, där bland annat Bryan Cranston och Scarlett Johanson ger röster till excentriska hundar.



4) GRÄNS regi: Ali Abbasi
Denna John Ajvide Lindqvist-filmatisering är något av det mest egendomligaste som jag sett på många, många år. Otäckt, spännande , vackert och egensinnigt om utanförskap och kärlek som spränger gränser gång på gång.



5) CALL ME BY YOUR NAME regi: Luca Guadagnino
Bitterljuvt filmiskt vykort dränkt i persika skickat från ett 80-tal i ett somrigt norra Italien. Filmens manus är skrivet av James Ivory (Återstoden av dagen) med unga stjärnskottet Thimothee Chamalet och Armie Hammer i huvudrollerna. Detta är en film som växer för varje dag som går.

 

6) YOU WERE NEVER REALLY HERE regi: Lynne Ramsey
Obehaglig och spännande dramathriller om en plågad ex-soldat som försöker rädda en flicka ifrån trafficing. Joaquin Phoenix fascinerar som få andra manliga skådespelare. Är detta hans bästa roll hittills?


7) HJÄRTAT regi: Fanni Metelius
Sensationell regidebut av 31-åriga Fanni Metelius. Hon spelar dessutom huvudrollen i ett ovanligt träffsäkert och "sant" kärleksdrama. 


 
8) AMATÖRER regi: Gabriella Pichler
Vems bild är den rätta av staden du lever i? frågar sig Jonas Hassem Kemiri och Pichler med deras välskrivna och vassa manus. Landsbygden slår tillbaka!

9) THREE BILLBOARD OUTSIDE EBBING MISSOURI regi: Martin McDonagh
Årets stora Oscarsvinnare gjorde ingen besviken med högklassig dialog och bejublande skådespeleri från samtliga namn i ensemblen.

 10) FIRST REFORMED regi: Paul Schrader
En präst (Ethan Hawke) håller på att förlorar hoppet, livslusten och framförallt Guds röst. Kan Gud förlåta oss för vad vi gjort mot den här världen? Paul Schrader lyckas med konststycket att sammanföra Bergmans Nattvardsgästerna med sin egen Taxidriver , vilket blir en högintressant och blytung uppgörelse med vår er egen samtid.
   

Övrigt: Jag såg knappt några tv-serier alls under det gångna året. Jag följde dock SVTs storsatsning Vår tid är nu, och dess andra säsong. Mycket sevärt där karaktärerna får blomma ut och överraska. Bröderna Löwander (Adam Lundgren och Mattias Nordkvist) byter verkligen skepnader, och vem blir egentligen god och ond?

Amerikanska The Deuce var smått beroendeframkallande med stjärnor som James Franco och Maggie Gyllenhaal i bärande roller.

Yellowstone av Taylor Sheridan (Sicario, Hell or high water, Wind river) var tveklöst årets stora besvikelse. Ointressanta karaktärer i smaklös historia fylld av våld och brutaliteter. Jag har gett Kevin Costner så många chanser. Nu känns det som jag inte orkar mer.

God jul och gott nytt filmår önskar Thomas!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar