Sidor

lördag 30 mars 2019

"Livet är inte en Hollywoodfilm"


I SR P1s Lundströms bokradio (2019-03-30) intervjuas författaren Agnes Lidbeck.https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=1883328224447316602#editor/target=post;postID=7285555379577883307
Det blickas tillbaka till året 2017 då vi möter en författare som  brottas med svåra beslut. Välja ett liv mellan skivande eller familjeliv?

 Hon väljer att sluta skriva. Men det blir en alltför plågsam tillvaro.
Lidbeck kan inte sova på nätterna. Orden måste komma ut. Hon skaffar sig ett bra jobb och familj. Men hon håller på att bli sjuk. För det är så mycket i henne som inte får komma ut. Hur lever man utan att vara den man är?

Hon börjar skriva igen för - att överleva.  Och boken Finnas sig kommer till världen.

I år 2019 är hon aktuell med sin tredje roman , Gå förlorad.
Jag skulle ljuga om jag skriver att jag inte blir intresserad av hennes författarskap.

Hon pratar myten om att Kärleken gör oss lyckliga. Att kärleken ska göra oss helade. Men hennes karaktär  Anna vill nog helst bara vara - ensam. Hon lever tillsammans med Jens. Han är en man som säkert många kvinnor skulle vilja ha.

Men Anna känner en avsky mot honom. Hon bär på mycket vrede och smärta inom sig. Men hon får inte utlopp för sin ilska. Vad handlar denna ilska om?
Lidbeck säger att ilskan bygger på att vi människor har en bild av hur vi skulle kunna vara, hur livet skulle kunna vara , som vi aldrig riktigt når fram till. För livet är INTE  en Hollywood film.

Hon fortsätter att prata om kärnfamiljsnormen och hur parmiddagar m.m. kväver inte bara kvinnorna i relationer utan även mannen. Hon pratar om mallar för könsroller, pappa och mamma. Och hon talar om ur detta växer en frustration. Allt går inte att malla ner i bröddegar eller i vackra tulpaner osv. Den måste ut någonstans. Alla behöver slå sig lös på något sätt.

Lidbeck vill egentligen inte prata om något budskap, men säger:  Vi ALLA SKULLE TJÄNA PÅ ATT  TITTA LITE MINDRE PÅ FILM SOM FACIT för hur våra liv ska se ut och hur våra relationer ska ut se. Och våga pröva de gränserna mer på ett öppet sätt.
TA 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar