Sidor

lördag 15 juni 2019

Charmig, träffsäker och lyckad Hornby filmatisering!


Läraren Duncan (Chris O´Dowd) är alldeles besatt av låtskrivare/sångaren Tucker Crowe (Ethan Hawke). En internetsida dedicerar han artisten och han lägger ner många timmar dagligen på att diskutera Crowes skivografi och uteblivna framgångar med likasinnade.
Anne (Rose Byrne) heter Duncans fru. Hon är inte lika upphetsad av  sin mans fanatiska intresse. Duncan sörjer det. Och han håller inte tillbaka sin besvikelse. Deras förhållande är lite i limbo. De har bestämt att de inte ska skaffa barn sedan en tid tillbaka. Anne drömmer om barn och moderskap. Hon överväger för sig själv att skaffa barn på egen hand.


Historien vänder efter att  Anne har skrivit en recension på Duncans hemsida om Tucker Crowe. Några dagar senare kommer posten och Anne öppnar ett större brev med en skiva. Det är demoversioner, skisser och tagningar från Tucker Crowes skiva Juliet. Hon börjar lyssna och även om hon inte ändrar sin musikaliska uppfattning så är detta början på en egendomlig sommar. Kort därefter får hon ett email från någon som påstår sig vara Tucker Crowe och en intensiv brevväxling påbörjas...…

Juliet, Naked är en charmig, träffsäker och ovanligt lyckad filmatisering av boken med samma namn, skriven av Nick Hornby. Man har försökt vara trogen boken så mycket det bara går.

Det är när Nick Hornby är som bäst och där han själv har skapat nästan en egen genre, en slags male lit. Det är historier som beskriver heterosexuella män med ett vuxet förhållande, lite självinsikt och alltför förlorade i ett specialintresse. Här finns romantiska undertoner, ironiska blinkningar,  höga doser av värme kryddat med intelligens och många skedar oemotståndlig charm. Men det mest briljanta  (håller jag på att missa nu när jag skriver om filmen/boken) är ju själva idén; Tänk om du skulle få ihop det med din partners idol! Och din partner och hans idol går inte alls ihop i verkligheten. Vad händer då?   
TA   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar