Sidor

lördag 22 oktober 2011


EN DAG
brittisk-amerikansk film i regi av Lone Scherfig
Medverkande: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia Clarkson, Rafe Spall och Romola Garai m fl.

Betyg: AT AT

Danska regissören Lone Scherfig följer upp succén An Education (2009) med En dag som baseras på David Nicholls populära roman med samma namn.
Det sägs att Sherfig tog hjälp av filmhandböcker under filminspelningen. Hon kämpade med strukturen och att få filmen att kännas och att karaktärerna inte bara skulle bli tidsmarkörer. (Kino 14/10, intervju med Lisa Bergström  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3051)

Dessvärre känns film precis just så.
Universitetsvännerna Dexter (Jim Sturgess, mycket bra! ) och Emmas (Anne Hathaway) komplicerade kärlekshistoria blir aldrig gripande och allmängiltig. 

Det bränner inte till. Det blir mest ytligt, och faktiskt bara mest en snygg och välgjord popvideo av Nicholls bok (som har för övrigt skrivit filmens manus).

Anledningen till det är att vi aldrig får någon fördjupning i karaktärerna. Bland annat lämnas Emmas dåliga självförtroende och livsångest helt åt sidan.  
Som många andra redan påpekat, mycket information ska avhandlas på drygt 1 timme och 40 minuter. Omöjligt uppdrag.  Kanske hade en tv-serie kunnat göra mer rättvisa av bokens invecklade dramaturgi?
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar