Sidor

fredag 28 oktober 2011

Icke godkänd



Vägen till körkort ser olika ut för många av oss. En del lyckas utan större ansträngning. Andra kämpar och krigar som om det vore sista striden. Tiden går. Tålamodet brister.

På film brukar det finns två skäl till varför huvudpersonen inte riktigt "fixar lappen" enligt planerna.
Skäl 1: fokus på annat än trafik.

Les Anderson (Corey Haim) i Nu är det kört (1988) misslyckas med både teoriprov och uppkörning. Hans fokus är givetvis någon annanstans.
Han tänker inte det minsta på på placering, vänstersväng, bromsträckor, vägmärken eller mörkerkörning.


 Han drömmer om tjejen Mercedes (Heather Graham). Om hur han och hon åker i en flådig sportbil i hög fart, bakom dem exploderar det och "onda" busschaufförer får betala dyrt.
 

Någon tjej eller kärleksfantasier finns knappast i Jesper Ganslandts Apan (2009). Här är också perspektivet ett annat, nämligen bilskoleläraren Kristers(Olle Sarri). Han håller på och tappar konceptet. Hans elever bemöts med raseri och elakheter. Lektionerna urartar. Storgråt. Kaos är bara förnamnet.  

 Skäl 2 : olämpliga lärare.

Och även i Mike Leighs Happy go lucky (2008) tycks läraren Scott (Eddie Marsan) vara problemet. Eller säg så här. Aldrig kan man överskatta vikten av lämpliga och kompetenta lärare. Men kanske allra mest, kärleksfulla och humana personligheter. I Happy go lucky är läraren Scott bitter, förtvivlad och förbannad. Han hatar allt och alla. Ingen kan köra bil vettigt, förutom honom själv. Och han är övertygad om sin storhet som pedagog. Det är bara synd att eleverna är så dumma....


Till sist, kan man undra hur i hela fridens namn kunde lastbilschauffören i Spielbergs Duellen (1971)  få körkort? Den berörde bilinspektören kan inte ha det lätt om nätterna....TA

2 kommentarer:

  1. Corey Heim klarade faktiskt sin uppkörning. det var efter att ett datorhaveri klarats upp (som Corey själv orsakade genom att slå till skärmen), som det uppdagades att han missat teorin. Alla minns väl kontrollantens kaffemugg under uppkörningen?!
    /M. Corben

    SvaraRadera
  2. Tack för korrigering av faktauppgifter!
    Stay sharp!
    /sterenko

    SvaraRadera