Sidor

onsdag 28 december 2011

Förbluffad!


Om några dagar kommer min och Thomas lista över årets bästa filmer, men jag måste, så här på årets elfte timme, peta in en för mig stor överraskning här, en svensk thriller som gick upp på bio i höstas och fick bra kritik men försvann ganska snabbt från repertoaren.

Nu är den aktuell på dvd och för alla spänningsälskare där ute så är den ett måste!
Försvunnen heter den och är en debut av Henrik JP Åkesson & Mattias Olsson, som också producerat och skrivit manus.
I huvudrollerna ser vi Kjell Bergkvist, Sofia Ledarp och Björn Kjellman och förutom att den sistnämnde faller något utanför ramen så är det väldigt välspelat och Ledarp imponerar som en dam i nöd, en hjältinna av kött och blod som gör att man dras in riktigt ordentligt i storyn.
Efter en familjetragedi tar hon sitt pick och pack och bestämmer sig för att flytta uppåt i landet för att börja om. Men hon kommer aldrig fram, en svart jeep förföljer henne bland de snåriga vågarna kantade av tät skog och efter ett överfall vaknar hon upp i en låst källare och inser att hon blivit kidnappad.
Regissörerna kan verkligen sin sak, de har sett de bästa filmerna i genren och det märks, de har gjort något riktigt bra istället för att ge sig på att göra något eget eller att försöka förnya genren så att det blir pajjigt som så ofta är fallet när svenskar ska göra thrillers. Ofta blir det ju bara dumt och väldigt otrovärdigt.
Men Försvunnen är en tajt och spännande film från början till det nästan olidligt spännande slutet. Likt Jenny (Finn Atkins) i Eden lake gör Ledarp en mardrömsresa där både hennes inre och yttre blodas och smutsas ner mer och mer under filmens gång. Och Ledarp är ytterst trovärdig och bra här, hon är en sann hjältinna av kött och blod. Bergkvist gör sin psykopat minst lika bra och läskig och då gör det mindre att Kjellmans roll känns något malplacerad, det är något man kan leva med när man serveras en så här bra och imponerande svensk debutthriller.
Ser verkligen fram emot vad de här killarna kan hitta på i framtiden!

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar