Sidor

tisdag 27 december 2011

Östlunds film utmanar och berör på djupet


PLAY

Svensk film i regi av Ruben Östlund

Medverkande: Kevin Vaz, Yannick Diakité och Sebastian Hegmar m fl.
Speltid: 1 tim 58 min

Betyg: AT AT AT AT

I Play påstår ett gäng svarta killar att några vita killar har stulit en av deras lillebröders mobiltelefon. Anklagelserna är bara början på en utdragen och slug rånarlek.

Filmen har debatterats flitigt. Vissa påstår att den är ensidig och att den skjuter långt över filmens mål: obalansen mellan vita och svarta (Stefan Jonsson, http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/play-missar-de-andras-perspektiv DN Debatt).
Regissören Ruben Östlund har också fått frågan om han inte med filmen ger högerextrema värderingar företräde (ETC 4/11-2011 artikel/intervju av Jonna Sima).
Att en film och en svensk film skapar debatt hör inte till vanligheter numera. Men mest intressant med PLAY är om du förlåter mig för att låta klyschig -  tvingar dig ta ställning i komplicerade frågor och tolka vad vi egentligen ser.
Som jag ser det ställer filmen flera relevanta frågor; Vad är rasism? Vad är inte rasism? Hur väljer vi att tolka verkligheten? Varför ingriper inte vuxna när vi borde? Och vad händer när vuxna väl agerar? Var sätter vi gränser för intolerans respektive tolerans?

Film är nog för de allra flesta underhållning och god tidsfördriv. Och inget fel i det. Men film kan ju också vara någonting annat. Detta glöms bort ibland. Och film förlöjligas. Och film återigen förkastas som konstform.
Men film kan vara Någonting Större.

Någonting som utmanar intellekt och tanke.

Bildmediet har ju också en fantastisk förmåga att appellera till våra känslor.

Play är en sådan film. Den lämnar ingen oberörd. Och den kan faktiskt inte komma lämpligare nu när ett högerextremt parti sitter i riksdagen. Och i synnerhet när frågor om integration och orientalism ”tycks glömmas” (eller ”gömmas”) bort av politiker, eller ska jag skriva journalister? 
Det blir onekligen intressant och se om Guldbaggar kommer tilldelas Ruben Östlunds film PLAY. Oavsett vad som händer bör man se filmen.
TA

1 kommentar: