Sidor

onsdag 7 mars 2012


SVT visade Kniven är enda vittnet (1985) i fredags natt (2/3). Det som inte fick hända, hände. Sekvenser ur filmen visades om under visningen, vilket gjorde att filmen blev 20 minuter längre än tiden som fanns i tablån. För oss som hade satt filmen på timerinspelning fick därmed inte se filmens slut. Och av att döma av mejlen till SVT så var vi några stycken som drabbades. http://kontakt.svtplay.se/org/svt-play/d/missade-slutet-pa-filmen-kniven-ar-enda-vittnet/

Kändes tungt. Kändes som om man gick miste om Någonting.  Filmen har som någon skrev till SVT play "ett speciellt slut". Det vill många med mig INTE missa. 
Filmen handlar om rättegången mot tidningsredaktören Jack Forrester (Jeff Bridges) som är misstänkt för mord mot hustrun Page Forrester. Är han skyldig eller inte?
Det undrar både tittaren och de som deltar i filmen. Forresters juridiska ombud, Teddy Barnes (Glen Close) faller för hans charm och utstrålning medan hennes medarbetare är mer skeptiska (Robert Loggia). Det är turer hit och dit. Matchen mellan de två sidorna. Kammaråklagaren Krasny (Peter Coyote) som gräver fram bevis efter bevis som besvärar Barnes och höjer ögonbrynen bland jurymedlemmarna. Men då kontrar hon tillbaka. Ett tidigare ohört vittne. En relevant fråga. Ett avgörande motbevis.
Det är ett ovanligt välskrivet manus, signerat Joe Eszterhas (Basic Insticnt). För att vara en rättegångsthriller, i den mening, att filmen mestadels utspelar sig i den miljön, är det spännande.


Mycket tack vare att  vi inte med säkerhet vet om Jack Forrester är oskyldig eller skyldig, och dels de underliggande konflikter/relationer som omgärdar arenans huvudaktörer. Teddy Barnes  sjaskiga förflutna med kammaråklagaren Krasny, och hennes nuvarande affär med sin egen klient, Jack Forrester.
Filmen visas igen på SVT natten mot söndagen. http://kontakt.svtplay.se/org/svt-play/d/missade-slutet-pa-filmen-kniven-ar-enda-vittnet/ 
TA    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar