Sidor

söndag 18 november 2018

Odell utmanar gränser och Persbrandt

X&Y (Svensk metafilm av och med Anna Odell. Övriga roller- Mikael Persbrandt, Vera Vitali mfl.
Premiär 23 november 
Betyg: SA SA SA SA
Efter den mästerliga filmen Återträffen (2013) återkommer konstnären och filmregissören Anna Odell med en ny experimentell konstfilm, X & Y, där hon spelar sig själv (igen) och med Mikael Persbrandt (som sig själv) i den andra huvudrollen. Som deras olika alter egon omges de av utmärkta svenska och danska skådisar och samtidigt som alla inblandade är nyfikna på projektet så börjar tvivlet bubbla upp... Vad vill Odell göra för film? Finns det ett manus?
Precis som i Återträffen leker och experimenterar Odell, och man vet inte vad som är verkligt och vad som är fiktion. Om manligt och kvinnligt, om hur vi kan komma mer till insikt om vem/ vilka vi är. Vem/ vilka vi vill vara och/ eller förväntas vara. Likt Ruben Östlundh har Odell en förmåga att göra konstfilm och samtidigt vara ganska mainstream. Och humoristisk! En bedrift. X & Y är intressant, fascinerande, märklig, provocerande, tankeväckande och inte minst,  väldigt rolig.
Att soundtracket består av PJ Harvey och Laurie Anderson känns helt rätt i denna nya mycket sevärda film av den fascinerande Odell.
Göran.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar