Sidor

torsdag 8 november 2018

Utanför murarna

Unga Mirja (Evin Ahmad) kommer äntligen tillbaka till Albys gator efter ett längre fängelsestraff. Hon stannar upp och känner doften av frihet. Hon skriker ur sig hoppets lovsång. Nu ska allt bli bra. Nu ska livet nystarta igen.
Hennes kamrater drömmer om en resa till Montevideo. De saknar pengar. De börjar alltmer snegla mot en juvelbutik med brottsliga tankar. Mirja försöker samtidigt fokusera på sin lilla syster. Hon sminkar sig kraftigare för var dag som går. Hon vill bli modell.

Deras mamma ligger hemma på dagarna och hostar tungt. Modern röker , trots den svaga hälsan. Hon är besviken över Mirjas livsval. Mirja lyckas forcera sig in på ett företag och får ett jobb som städerska. Detta till hennes mamma stora lycka. Men frågan vi alla ställer: hur är Mirjas förhoppningar förenade med hennes historia och lojalitet till kamrater?

Rojda Sekersöz långsfilmdebut , Dröm vidare, utmärker sig på flera sätt. Den pulserar och sprider energi och hoppfullhet. Den undviker förortsklichéerna och bjuder på en övertygande klass-skildring. Sekersözs film får mig att tänka lite på franska Girlhood (2014). Kanske mest för att i båda filmerna figurerar mestadels enbart unga kvinnor. De saknar pojkvänner och relationer till män.
Något som tyvärr har och är dessvärre fortfarande ovanligt i film och tv-serier. Men det känns befriande och förhoppningsvis i kölvattnet av #metoo kommer liknande historier rullas upp och produceras.

Regissören Sekersöz menar själv att hennes film är könsneutral. Berättelsen om tjejkompisgänget skulle lika gärna kunna ha varit ett gäng killar. Den är inspirerad av den franska filmen Medan vi faller (1995). Härnäst kommer hon med en nyinspelningen av Jonas Gardell, En komikers uppväxt, som får biopremiär någon gång under 2019.  http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=person&itemid=365871#biography
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar