Sidor

måndag 22 april 2019

Din klagosång kan vara livsfarlig!

US amerikansk film i regi och skriven av Jordan Peele.
Medverkande: Lupita Nyongo, Winston Duke, Elisabeth Moss,
Anna Diop mfl.
Speltid: 2 t
Betyg: SA SA SA

Jordan Peeles förra film Get out (2017) tog en hel värld med storm. Det var en fasansfull, spännande och intelligent thriller om RASISM. Hans andra film US är mindre originell , men har en inledande första timme som ligger nära dess föregångare. Om Get out var  tydlig i sitt budskap är US mer tvetydig. Det är en thriller som flirtar flitigt med slasher och skräckgenren. Intrigen är bekant för många sedan tidigare. En familj ska fira semester i ett sommarhus, men får oväntat besök. Mardrömmen kan börja...
Som sagt, första timmen är riktigt bra, underhållande, tajt, mystisk och tämligen obehaglig. Sedan planar det ut och det blir mer av en slasher rulle. Det blir mycket blodigt och någonstans där tappar jag intresset...

Familjen sitter i bilen. Tonerna av I got five on it har lagt sig och de tävlar om vem som har dödat flest personer. Det blir ungefär lika befängt som i en Michael Haneke film. Ja, här finns det verkligen referenser till olika filmer och populärkultur. Det är kanske Michael Jacksons legendariska MTV-video Thriller som dyker upp först i tankarna.

Vad vill  då Jordan Peele säga denna gång?

Det lär de lärda tvista om i evigheter. Jag ser det utifrån flera olika infallsvinklar och perspektiv. Makroperspektivet: Amerikas vrede och ilska som får sin grogrund i ett slags Skugg-samhälle och med ökade klyftor i samhället. Människor som glöms bort och blir alltmer frustrerade och "hämnas" på de privilegierade.

Utifrån ett mikroperspektiv kommer vi till en slags kvasi psykologisk aspekt; Alla människor har ju en skuggsida av sig själv. Det är där demonerna vistas och de är dessa sidor som vi hela tiden bär med oss men försöker hela tiden gömma - inte minst för oss själva.
Men det jag kanske tar mest med mig från filmen är något annat. Det är en sensmoral som skvallrar om tacksamhet eller snarare otacksamhet.
För varje klagomål som du formulerar finns en människa någonstans långt ifrån dig. Hen skulle göra vad som helst för att byta liv med dig och leva ditt LIV. Tänk på det!
THOMAS ANDERSSON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar