Sidor

lördag 11 maj 2019

En fransk pärla!

MELLAN RADERNA fransk film av Olivier Assayas.
Medverkande: Juliette Binoche, Guillaume Canet, Nora Hamzawi,
Christa Theret och Vincent Macaigne.
Speltid: 1 tim 48 minuter
Betyg: SA SA SA SA SA

En författare ställs mot väggen. Han påstår själv skriva fiktion men flera av hans närmaste krets känner sig uthängda i hans böcker. Vad går gränsen för fiktion och självupplevda historier? Hans läsare ifrågasätter hans författarskap. Och bland naken hud, otrohet, mycket vindrickande, rökning, oändliga diskussioner, och framförallt graden av oenighet märker vi att vi är i Frankrike, eller snarare, vi ser en fransk film.

I Frankrike är oenighet inget konstigt. Det är snarare normaltillståndet. Det ska diskuteras, kritiseras och konfronteras till närmaste förbannelse. Till skillnad mot konsensustänkandet i Sverige är oenighet enligt franska mått och mätt; en styrka och en tillgång.

Författaren Leonard i filmen Mellan raderna  är inte bara blind för sin egen upprepning och sin hänsynslöshet. Han lever avskuret från samtiden. Han läser inga sociala medier. Han hyllar det vänsterradikala och spyr kapitalismen och materialismen. Men på restaurang tar han gärna förrätter.... Han är otrogen med sin förläggares fru. En medelålders aktris (Juliette Binoche) som är fast i något hon inte kan riktigt styra över. Hon spelar krisförhandlingsledare i en populär polisserie. Men ingen noterar det. Publikens likgiltighet färgar av sig på henne själv. För varje dag blir hon alltmer blasé. Hon köper ändå blommor hem till köket. Hon misstänker att sin man har en affär. Och det är ömsesidigt. Han misstänker också att hon prasslar med någon. Men var finns sorgen? Känslor av svek? Varför denna likgiltighet inför varandra?

Förläggaren i sin tur har givetvis en affär med en betydligt yngre kollega. De tar in på hotell och älskar. Mellan älskogen och vinbeställningar diskuterar de mycket kring E-boken och böckernas framtid. Vem kommer köpa böcker i framtiden? Vem läser böcker när vi läser mindre? Och är det inte ipadens fel? Eller fel ; ipaden är ju framtiden ,så behöves böckerna? Vad kommer bli  förlagens lycka i framtiden? Kommer vi ens behöva bokförlagen?

Mellan Raderna är intelligent, högst humanistisk och  enormt underhållande samtidsskildring där det ständigt diskuteras kring framtiden och sociala medierna och vad de gör med oss. Det var länge sedan jag såg en film som knockade mig så totalt som just denna. Otrohetsaffärer och synen på äktenskap och utomäktenskapliga relationer krockar med det gamla och traditionella. System som kanske kan jämföras med den digitala revolutionen och bokbranschens "kris". Stå kvar vid det gamla , eller kastas med i det nya och se vart det tar dig? Eller behålla och äta kakan....

I en intervju med Cineuropa https://cineuropa.org/en/interview/359445/
läser jag om filmens regissören Olivier Assayas. Han säger att hans film handlar om hur vi försöker anpassa oss till förändring. Han fortsätter: "Världen runt omkring oss är i konstant förändring , men för oss är den digitala revolutionen den främsta samhällsmotorn. Jag har inga värderingar eller särskilda åsikter kring teknologin. Det är bara  ett faktum att det händer och man kan inte döma ut eller gå emot den. Den förändrar världen och vårt sätt att kommunicera med varandra. Jag försöker anpassa mig och förstå den."
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar