Sidor

lördag 19 september 2020

Ingen utväg

 


I norska tv-serien EXIT får vi följa ett gäng framgångsrika affärsmän i Oslo och deras sviniga leverne.
De har pengar upp till öronen och har tappat verklighetsuppfattning. Inget kan stoppa dem, men samtidigt vad kan få dem att leva och känna igen? 

De fyller dagarna med droger , prostituerade och mängder av alkohol. Tomma på känslor, tomma på livet. De har sedan länge förlorat kontakten med sig själva och sin omvärld, och respekten för människor. 

EXIt är en kuslig serie som väckt debatt, och visar ju upp en väldigt brutal, cynisk och rå verklighet som tydligen finns i Oslo, men långt ifrån allas vardag. Exit får ju bränsle också när vi lever i en tid då klassklyftorna ökar. Människor kämpar dagligen för att få ihop sina liv , ekonomiskt och med boende osv. Och så ser vi ett gäng män som kastar iväg miljonbelopp utan något som helst bekymmer. De är gifta och har familjer, men när det kommer till kritan - är familjelivet tråkigt och tråkar bara ut dem. De söker otrohet för kickar för att - finnas till. 

Det finns säkert likheter med både Scorseses Wolf  of wall street och även Brett Easton Ellis romaner. Och jag tänker främst på hur historierna skildrar en sorts avhumanisering i en värld där allt kan mätas och räknas. 
Vad är det då som gör EXIt så sevärd? Är det inte bara våld och sex som blir spekulativt? Jo för visso, men det är trots allt väldigt underhållande och mycket handlar om den täta historien och inte minst skådespelarna som briljerar. Simon J Berger är ruskigt övertygande i rollen som gängets ledare Adam. Han får Michael Douglas Gordon Gekko att kännas som mysig farbror i jämförelse. Adam skyr inga medel för att inte tappa ansiktet. Det är mycket smärtsamt att se hur han behandlar sin fru Hermine (spelad av Lars Winnerbäcks fru Agnes Kittelsen).  Och precis som i amerikanska förebilder som Sopranos och Mad men, så lyckas ju Exit även med att faktiskt skildra ett gäng kriminella och "skithögar" på ett komplext sätt. Vi ser dem, inte PÅ dem. De blir också människor. Flera avsnitt rymmer ju faktiskt mycket intressanta stycken av dialog och samtal mellan karaktärerna. Se Exit idag!
TA 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar