Sidor

måndag 8 november 2010

Facebook & Mara

 Rooney Mara & Jesse Eisenberg i The Social Network.


Såg The Social Network i helgen. David Finchers senaste, men alla pratar om Finchers nuvarande projekt som också det har en viss Rooney Mara i rollistan. Den amerikanska versionen av Män som hatar kvinnor spelas just nu in i Stockholm och Mara gestaltar som bekant Lisbeth Salander.
Har sett Mara i två rullar, förutom Facebook-rullen The Social Network, där hon har en liten, liten roll, så har hon huvudrollen i den dvd-aktuella Nightmare on Elm Street, som är en remake, eller som det numera heter, en re-imagination, dvs tolkning, av Wes Cravens klassiker med samma namn.

Ska ärligt erkänna att jag inte hade sett nyversionen om det inte vore för intresset för Mara och sen också för att få se mer av en kvinna vid namn Katie Cassidy som jag blev mycket förtjust i efter att ha tagit mig igenom skräck-tv-serien Harper's Island från 2009.

Mara och David Fincher samarbetar alltså igen, direkt efter The Social Network och oavsett framgången för Facebook-filmen hos både kritiker och publik så lär deras nya projekt i det kalla Svedala bli en ännu större succé, åtminstone rent publikt med tanke på det upphausning som filmen redan fått på båda sidor om atlanten, nästan ett år innan den tänkta premiären.



Svårt att säga hur Mara kommer stå sig jämfört med vår Naomi Rapace, men jag som bara har sett första filmen i trilogin och som blev ganska så imponerad av den späda men ack så tuffa Rapace, har svårt att se hur Mara ska kunna matcha henne. Men Fincher har ju sagt att hans version blir annorlunda och således borde även deras Salander bli det och om det är någon amerikansk regissör som kan göra något vettigt och bra och annorlunda när det kommer till en remake så borde det vara Fincher. Inte minst känner jag det efter hans två senaste filmer, Zodiac och The Social Network. Den senare fängslade mig mer än jag trodde var möjligt då dess tema och innehåll inte direkt är något som triggar igång mig. Men Fincher lyckas få 2 timmar att gå väldigt snabbt och även om filmen inte gör något jättedjupt intryck så är den sjukt underhållande och välspelad. Inte minst av Jesse Eisenberg som tidigare gjort trovärdiga mer eller mindre nördporträtt i Roger Dodger, Zombieland och för all del även mästerliga The Squid and the Whale. Men här gör han sin absolut bästa roll och borde bli uppmärksammad av Oscarsjuryn till nästa års gala.

Carey Mulligan. Keira Knightley. Andrew Garfield. Never let me go.


Mycket välspelat som sagt. Och snyggt. Justin Timberlake varken sjunger eller dansar utan lirar Sean Parker, skaparen av nedladdningssajten Napster som skakade om skivindustrin rejält men som tillslut tvingades på fall i en rättegång.
Andrew Garfield, som kommer ersätta Tobey McGuire i den fjärde Spider-Man filmen med premiär 2012, lirar Mark Zuckerbergs bästa kompis, Eduardo Saverin som var högst delaktig bakom idén och framställandet av Facebook.

Många av morgondagens stjärnor hittar vi i The Social Network. Jesse Eisenberg. Rooney Mara. Andrew Garfield. Garfield är för övrigt även aktuell i snart bioaktuella Never let me go mot bland andra Keira Knightley. Som är både en stjärna av idag och morgondagen.

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar