Sidor

tisdag 3 maj 2011

Inför Cannes 2011 del 4

Bröderna Jean-Pierre och Luc Dardenne är Belgiens främsta filmmakare och har så varit under de senaste 15 åren. Med filmer som Ett löfte (1996) och Barnet (2005) har bröderna befäst sin position som gedigna arbetsklasskildrare.


 I år tävlar de med filmen Le Gamin au vélo (The boy with the bike) som handlar om den 11-åriga pojken Cyril. Hans far har placerat honom på fosterhem. Cyril rymmer. Han vill tillbaka till livet med sin pappa. Av en slump träffar han en medelålders kvinna (Cécile De France från Clint Eastwoods obemärkta film, Livet efter detta) som tar hand om honom. Något fadern inte verkar uppskatta…




Spontant tänker jag på brödernas omtumlande drama Barnet (2005). Dels för att filmen vann Guldpalmen 2005 i Cannes och dels för att bröderna ännu en gång samarbetar med Jérémie Renier. Han spelade Bruno i Barnet och pojken Igor i Ett löfte. I Le Gamin au vélo spelar han Cyrils pappa. Det är frestande att leka med tanken att det skulle kunna vara en fristående fortsättning på filmen Barnet.

I den filmen får ynglingarna Sonia (Déborah Francis) och Bruno barn. Småfifflaren och tjuven Bruno blir alltmer desperat i sin jakt på pengar. Affärerna har kommit i en återvändsgränd. Skulderna tynger hans axlar. En kväll får han höra av en kollega att det ligger goda pengar i adoptioner…

Filmen Barnet får publiken att skruva sig av obehag och våndas av unga människors sköra omdöme. Pedagogiskt ställer filmen frågan; vad är ett människovärde och vad har det för pris?
 TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar