Sidor

söndag 22 januari 2012

Förminskad


Socialdemokraternas Håkan Juholts avgång borde vara helgens angelägenhet. Men det finns något som smäller högre. I fredagens (2012-01-20) avsnitt av SR P1s filmprogram Kino avslöjades något märkligt inför årets Guldbaggegala. Liv Mjönes som spelar en av huvudrollerna  i Alexandra Therese Keinings film Kyss mig har blivit nominerad för bästa kvinnliga - biroll (!)  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3051&artikel=4915904

Kinos Roger Wilson har försökt gå till botten med detta. En aspekt på det hela är själva nominieringsprocessen. Medlemmarna i den första nominierinsjuryn får välja helt fritt i respektive kategori. Filmens producent Josefine Tengblads teori är också intressant. 

- Jag är övertygad om att det handlar om att man är ganska ovan med det här. Det är två kvinnor. Då är det så att en blir  huvudroll och en blir biroll. Man tänker inte på samma sätt som det när det är en man och en kvinna. Det är väldigt enkelt. Men så är det.

Filmen Kyss mig handlar om ett kvinnligt kärlekspar. Lesbisk kärlek, och kvinnliga huvudrollsinnehavare anses trots år 2012 fortfarande som provocerande. Om Liv Mjönes vinner imorgon, vad kommer hon då säga i tacktalet? Tack för sockerbiten, men det var kaffet jag borde ha fått. TA

2 kommentarer:

  1. Hello. I came here through googling. I am sorry but I wanna know the movie's English title.

    If you know could you let me know?

    SvaraRadera
  2. Hello, sorry for the late answer. The film has two different titles: Kiss me (Canada, USA) or try With every heartbeat.
    Good luck!

    SvaraRadera