Sidor

måndag 14 maj 2012

Steven Soderbergh's Haywire




Steven Soderberg är en stabil och pålitlig regissör. Han gör ganska varierande rullar men kvalitén är alltid hög och underhållningsfaktorn konsekvent. Hans senaste actionthriller Haywire, som i Sverige hamnar direkt på dvd & blu-ray, är ingen ny Ocean's 11 och lär inte heller mynna ut i fler filmer, men det är en klart sevärd rulle med flera färgstarka, solida och tunga biroller i form av Michael Douglas, Antonio Banderas, Bill Paxton, Ewan McGregor och Michael Fassbender.

Mallory Kane på flykt ovan hustaken i Dublin.

Med Haywire har Soderbergh velat göra en cool, lite film-noir doftande spion-/hämnarrulle med en tuff brud i huvudrollen och där har han lyckats. Mallory Kane, spelad av Gina Carano, en f.d kampsportstjärna som nu sadlat om till filmens värld, är en agent som vill hoppa av. Hon får ett sista uppdrag av sin chef (McGregor) men snart fattar hon och vi att hon blivit lurad och resten av filmen försöker hon överleva och hämnas.

Fassbender & Carano

Låter det lite som Bourne? Ja, spontant känns Kane som en mix av en kvinnlig Bourne, en Modesty Blaise, en Lisbeth Salander kanske, eller en Hanna från Försonings- regissören Joe Wrights senaste film. En tjej som slåss och dödar utan att blinka och som är oerhört fokuserad och nästan radiostyrd, men som nu vill ut, bort, börja ett nytt liv.
Men det är som bekant inte så lätt i filmens värld...

Douglas försöker läxa upp Mallory...

Haywire omges av mycket läckra saker. Fotot, som alltid är så soft och behagligt och coolt i Soderberghs filmer, musiken, cocktail-party- musiken som skapar en lite old-school, noir- känsla, dialogen, den torra, krassa, underförstådda dialogen som förklarar en massa utan att säga det rakt ut.
Fight-scenerna, inte minst. Flera minnesvärda sådana, realistiska, man känner direkt att det är farligt, dödligt och på riktigt. Carano kan verkligen slåss och är vig som Cat-Woman, eller en Wonder Woman (som en polis kallar henne i filmen).

Från riktiga fighter till filmvåld. Gina Carano i underläge i fightnings-buren när det begav sig.


Hon är kanske inget skådisämne, men i det här sammanhanget funkar hon alldeles utmärkt och jag kan mycket väl se henne som en trovärdig kvinnlig actionhjälte i framtiden. Man tror mer på henne än t ex Angelina Jolie, om man säger så...

Vår hjältinna i överläge mot Ewan McGregor.

Haywire är mycket yta och inte så mycket innehåll, men jag gillade den något flummiga känslan i filmen och det är aldrig fel att se en cool, tuff brud sparka bakdel i snygga miljöer bland bra skådisar och schysst musik signerad David Holmes som Soderbergh använt sig av tidigare i bl a Out of Sight och Oceans- trilogin.

Haywire kommer ut på dvd & blu-ray den 4 juni.

GS.


4 kommentarer:

  1. Hej Alvarligt Snackat!

    Ni som vet mycket om film och sånt... Är det sant att Jesse Eisenberg killen från Social Network och Squid and the Whale (briljanta rollprestationer för övrigt), är tvillingbror med stå-upparen Simon Amstell? Om man tittar på utseendet är de ju hur lika som helst.

    Eller är de kanske samma person; har någon någonsin sett dem samtidigt?

    Hoppas ni kan reda ut denna oreda.

    Bästa hälsningar
    Mercedes Svanheden
    Österskär

    SvaraRadera
  2. Hej Mercedes!
    Intressant fråga och väl uppmärksammat! Vad jag kan förstå så hör de inte ihop. Inget släktskap så vitt jag vet.
    Men visst är de lika! Ha det bästa /ta

    SvaraRadera
  3. Göran!
    Soderberghs film har fått hyggliga betyg i utländsk press. Hur funkar Fassbender i filmen? Vem spelar han?

    SvaraRadera
  4. Han lirar en brittisk agent som Mallory ska försöka värva, enligt hennes chef. Han är bra som vanligt, men är med för kort tid för att ge ett ordentligt intryck.

    SvaraRadera