Sidor

onsdag 30 maj 2012

Tråkiga Cannes

Lyssnar på Kino podcast från P1 där dom pratar om Cannes-festivalen och de hade en slutsummering av festivalen. Till och börja med hade programledarna olika åsikter om Wes Andersons nya film Moonrise Kingdom som var öppningsfilmen, men den blev utan priser. Det fick däremot Michael Haneke för sin film Amour, Guldpalmen, det finaste priset fick han för andra gången på 3 år. Senast var det för Det vita bandet 2009. Även Ken Loach fick ett fint pris, Jurypriset.

 Michael Haneke blir så här glad när han vinner pris!


Och jag kan hålla med Roger Wilson på Kino att det blir lite trist, lite förutsägbart med samma vinnare år efter år, eller i varje fall samma typ av vinnare. Har man inte vunnit något förut i Cannes är det svårt att slå sig in bland de gubbar som fått priser.
Visst all ära åt Haneke och Loach, men det måste ju finnas andra, yngre, spännande förmågor som tävlar i Cannes som man kan belöna?

Det är förvisso olika jurygrupper år efter år, men traditionens makt verkar stor och självklart kan det ju vara så att Hanekes film verkligen var den absolut bästa film som tävlade i Cannes i år, men det känns ändå lite småtrist att en regissör kan vinna två gånger på tre år, oavsett hur bra han eller hans filmer är.

Hur som helst har försommaren mycket spännande och kul att erbjuda i form av celluloid-drömmar!
På fredag är det världspremiär för många filmfans våta dröm - Ridley Scotts återkomst till det universum han skapade med Alien, i Prometheus.



6 juni har Moonrise Kingdom premiär och den 8:e får vi se återigen se Charlize Theron (Prometheus) i Snow white & the Huntsman där även Kristen Stewart figurerar som Snövit. Skräckfilmen Chernobyl diaries av regissören till Paranormal activity går upp samma datum och den 13:e juni blir det läskigt på svenskt sätt med Helena af Sandeberg och Sverrir Gudnason i Rafael Edholms thriller Mörkt vatten.



Kul också att SF sätter upp den sprillans nya dokumentären om Woody Allen som Robert Weide, mest känd för tv-serien Simma Lugnt, Larry, har regisserat. Woody Allen - a documentary har premiär 29/6.

GS.

1 kommentar:

  1. Snötvit filmen känns som ett måste! Charlize Theron som ond alltså? Wow!

    Cannes saknar förmåga att förnya sig.

    Vad tror du om nya Spiderman? /tom sizemore

    SvaraRadera