Sidor

söndag 9 december 2012




Sedan den första snön kom för året så kan man bara tänka på en enda film. Rymdimperiet slår tillbaka (1980). Du minns förstås hur imperiet attackerar rebellernas bas på den avlägsna isplaneten Hoth i filmens inledning. Scener som sägs vara inspelade i Norge, för övrigt http://www.movielocationsdiscovery.com/norway/. Snöstorm. Och allt är bara en enda vit öknen. Men till skillnad mot öknen är det mördande kallt. Något som Han Solos ton ton (en slags mellanting av kamel och häst) dessvärre också får erfara.


Imperiet anfaller överraskande och kraftfullt mot rebellernas rymdbas. Det krävs list och mod vilket Luke Skywalker också visar. Han drar runt harpunvajrar kring dem jättelika krigsmaskinerna, stora som dinosaurier. Luke tar sig upp under maskinen och lyckas kasta in handgranater. Maskinen exploderar. När striderna upphör reser Luke till Dagobah och möter visheten och kunskapen själv personifierad i Yoda.  



Rymdimperiet slår tillbaka är inte bara Star Wars seriens bästa och mörkaste episod. Det är en berättelse om hur vi överlever vintern, med list och mod och det är en berättelse om vad som väntar efter kylan. Träning, insikter, utveckling, kunskap och befrielse. Om man nu var en blivande jediriddare, vill säga. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar