Sidor

söndag 30 december 2012

ÅRETS TV 2012


En del tv har det blivit också... Här är de bästa och mest beroendeframkallande under året.

Göran väljer:  



HOMELAND

Som 24 fast utan Jack Bauer och med mer drama, nyanser och grymt bra spel, inte minst av Claire Danes.


BRON

Osäker på om denna dansk-svenska samproduktion hade premiär i år, men jag såg den i ett svep och blev mäkta imponerad. Spännande, snyggt och Sofia Helin är oerhört bra.




DOWNTON ABBEY

Bästa kostymdramat sedan Brideshead revisited.




MODERN FAMILY

Smart, roligt och väldigt underhållande om den moderna familjens konstellation.


 
GIRLS

HBO är en garant för kvalité och denna Sex and the city för unga tjejer i dagens New York är som en enda lång indie-film av bästa märke. Lena Dunham, som spelar huvudrollen och skriver manus, är som om Woody Allen bytt kropp och tid och blivit en 25-årig New York-tjej.

Thomas väljer:




ANY HUMAN HEART
Det blev en förtjusande mini-serie av William Boyds omtyckta roman. Om livets olika faser ur en författares perspektiv, från 20-talets Oxford till ett tidigt 80-tal i London. Gillian Anderson!



BEING LIVERPOOL
Varför har det dröjt så länge tills en dokusåpa kom med ett av Premier Leagues mest älskade lag? På många sätt fantastisk välgjord. Clive Owens berättarröst ger tyngd, och skildringen av staden/laget blir en smula komplex, man har verkligen fångat atmosfären och här präglas det av New Journalism; tala med diskarna, kockarna, vaktgubbarna, programvärdar osv. Synd bara att man gjorde serien då gamla storlaget skulle göra sin sämsta säsong på mycket mycket länge...



MILDRED PIERCE
 Så bra mini-serie så det gör ont! Mörk, mästerlig och smärtsam remake på  Oscarsvinnande film från 1945 med Joan Crowford. I 30-talets Glensdale, Kalifornien försöker den ensamstående modern Mildred Pierce försörja sina döttrar. Hon väljer att satsa på restaurangbranschen. Kate Winslet är onekligen vår tids främsta aktris.



ANKLAGAD säsong 2
Stark fortsättning på Jimmy McGoverns (författare till filmen Priest och tv-serien Cracker) serie. Här finns väldigt intelligenta och trovärdiga historier om människans litenhet och väg till brott. Sean Bean som transa? Jajamän.



TORKA ALDRIG TÅRAR  UTAN HANDSKAR
Jonas Gardells serie/bok har redan sönderkramats till fördärvet. Simon J Berger fick sitt stora genombrott som Pål.

1 kommentar:

  1. Så kan det gå... Missade både Torka aldrig tårar... och Mildred Pierce! Dom skulle ju jag haft med förstås!
    /Göran

    SvaraRadera