Sidor

onsdag 26 december 2012

ÅRETS FILMER 2012

Göran väljer:




1. LAURENCE, ANYWAYS

Kanadensiske underbarnet Xavier Dolan har gjort årets film. Överdådigt, extra-allt, en fest för ögat och örat kombinerat med tänkvärt innehåll.




2. MOONRISE KINGDOM

Wes Anderson får allt att se så lätt och lekfullt ut. Och det är så vackert, trivsamt, välspelat, smart och underhållande. Fantastiskt fantasifullt.




3. THE MASTER

Paul Thomas Anderson gör det inte lätt för sig själv eller oss. Mästerligt om scientologkyrkan. Makalöst skådespeleri.




4. DARK KNIGHT RISES

Christopher Nolan har skapat den absolut bästa superhjälte-trilogin som gjorts. Mörkt, tungt och oerhört underhållande.


5. RUST AND BONE

Fullständigt absorberande och knäckande kärlekshistoria som bärs fram av lysande skådespeleri, framförallt av Marion Cottilard.


6. SHAME

Michael Fassbender briljerar i starkt storstadsdrama som osar undergång och sex.


7. CABIN IN THE WOODS

Jämförts med Scream i bemärkelsen att den förnyat skräckgenren. Men jag tänker mer på filmer som Evil Dead och Hellraiser och jublar åt riktningen filmen tar efter den traditionella inledningen. Bisarr, skruvad men ack så bra!


8. PALME

Fantastisk dokumentär som är lika underhållande som informativ och nyanserad.




9. THE ARTIST

Tur att det finns "galna" människor som kommer på idén att göra en svartvitt stumfilm år 2012. Lyckas vara både smittsamt charmig och sorglig. En film om filmens magi.


10. SKYFALL

Daniel Craig är perfekt som 00-talets James Bond. Oscars-vinnande regissören Sam Mendes lyfter den seglivade serien till nya, oväntade nivåer.

Thomas väljer:



1. OSLO 31 AUGUSTI
Se den bara!



2 SHAME
Har New York skildrats mer mörkare och ensammare än så här?


3 PALME
Vem var Olof Palme? Den frågan besvaras onekligen väl och intressant i denna mycket pedagogiska, inspirerande och målande dokumentär.



4 THE DARK KNIGHT RISES
Största biokicken på år och dagar! Kraftfullt, spännande, mörkt och genomtänkt. Magnifik avslutning på en action/äventyrtrilogi som saknar motstycke!



5 THE ARTIST
Oemotståndligt och väldigt stumt!



6 LAURENCE ANYWAYS
En sådan drabbande kärleksberättelse vi fortfarande kommer tala om även om 50 år...



7 SEARCHING FOR SUGAR MAN
Det finns sagor och så finns det verklighetens om än lite vinklade men fantastiska öden. Varför fick Rodriguez inte något genombrott på 60-talet? En fråga vi kommer ställa länge...



8 CALL GIRL
Årets mest omtalade svenska film. Det är onekligen laddat, obehagligt och mycket välspelat. Simon J Berger och Ruth Fernandez Vega!



9 SNÖN PÅ KILIMANJARO
En liten fransk pärla som förtjänar storpublik och många bultande hjärtan. Sällsynt lyckad blandning av socialrealism, feel good och samhällskritik i ett mestadels soligt och varmt Marsielles.



10 SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN
Kristen Stewart visar sig vara lika utmärkt val som Charlize Theron i rollen som snövit respektive ondskefulle drottningen. Stundtals underhållande och livfull fantasy tolkning av gamla klassikern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar