Sidor

söndag 10 februari 2019

Finstämd hyllning till en av våra största!

Bildresultat för unga astrid film

Filmen Unga Astrid av Pernilla Fischer Christensen väckte synnerligen starka reaktioner under hösten. Till exempel var Astrid Lindgrens dotter Karin djupt kritisk mot en filmatisering som denna.

Filmen berättar om Astrid Lindgrens traumatiska och mycket svåra tid. Författaren blev redan som 18- åring gravid med en gift man. Hon fick föda barnet i Köpenhamn. Barnets fader hotades med fängelse eftersom han hade gjort sig skyldig till otukt. Astrid led mycket under här perioden. Hon fick lämna sitt barn i en fosterfamilj i Danmark. Saknaden och längtan efter sonen Lasse höll på att strypa henne. Var hämtade hon kraften? Vad fick henne att inte ge upp? 

Alba August imponerar stort i huvudrollen som den modiga och självständiga Astrid. Filmen skildrar tiden innan hon fått genombrott som författare. Men bitvis kan man ju se lite vad som påverkade henne och kanske inspirerade henne till att skriva klassikerna som hon senare skrev. Det är en finstämd film som hyllar Astrid Lindgren från början till slut. Barn läser upp brev som de skrivit till henne. Ett av breven ringer kvar i huvudet på mig, långt efter visningen. Det är en fråga som är så klok som Astrid Lindgren själv kunde vara: Hur kan du som är så gammal komma ihåg så mycket hur det var att vara barn?
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar