Sidor

söndag 3 februari 2019

En filmmakares tillbakagång

Bildresultat för american sniper

Clint Eastwoods film American Sniper (2014) med Bradley Cooper i huvudrollen känns varken helt ointressant eller helt lyckad. Filmen bygger på prickskytten Chris Kyles självbiografi. Han  skickas till Irak. Han blir snabbt ökänd och får bära smeknamnet "Legenden". Han lär ha många människoliv på sitt samvete.  Hemma väntar fru och barn på honom. Men han har svårt att uppskatta det normala livet. Kan han bli människa igen? Kan han bli mänsklig igen? frågar sig hans förtvivlade fru (Sienna Miller).

Filmer om 11:e september och dess efterspel (Black Hawk down, World trade center) har producerats med jämna mellanrum. Och det är ju ett trauma för många amerikaner. Men blir det bra filmer för det? Nej.

Clint Eastwoods American Sniper är inget undantag. Här ges en ensidig och högst endimensionell krigsskildring, där irakier dör som flugor. Och ingen bryr sig. Total likgiltighet. Men när en amerikan blir skadad och sedermera dödad , ja då slås det på DEN STORA TRUMMAN.

Vi ska känna känslor och vi ska sörja och vi ska ta del av en begravning. Det hela liknar äldre westernfilmer, där man gör skillnad på mänskligt värde och där cowboys är de goda och indianer är vildar med ondska i blicken.
För att vara Clint Eastwood som en gång gav oss De skoningslösa (1992) är American Sniper en kraftig tillbakagång som filmmakare. Edward Saids Orientalism bör han nog läsa framöver. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar