Sidor

söndag 24 oktober 2010


I Richard Shepards välgjorda och ytterst intressanta dokumentär John Cazale – I skuggan av gudfadern (2009, I knew it was you, visades på Kunskapskanalen 23/10) slås man av skådespelarens tragiska öde.


Blott 42 år gammal avlider John Cazale. Han gjorde enbart fem filmer. Men inte vilka filmer om helst.

Gudfadern (1972), Gudfadern II (1974), Avlyssningen, En satans eftermiddag (1975) och Deer Hunter (1978).





Fem filmer som många har sett. Fem filmer många ser än i dag. Fem filmer som kritiker  både sågat och älskat. Fem filmer som prisbelönats och nominerats.

Inget pris gick till John Cazale dock.

När Cazale avled, 1978, i lungcancer, var han kanske bättre än någonsin som skådespelare. Han hade precis avslutat inspelningen med Michael Ciminos Deer hunter. För övrigt världens bästa film, alla kategorier..



Han var då i ett förhållande med Meryl Streep. Och för oss som inte känner till historien tidigare om Cazale och Deer hunter får i Shepards dokumentär intressanta fakta. Cazale jobbade svårt sjuk under inspelningen av Deer hunter, mot regissörens vilja. Det visar sig vara självaste Robert De Niro som ordnade rollen för Cazale.

I dokumentären får vi varken höra eller se intervjuklipp med John Cazale, vilket är en bristvara. Men övervinns av storheter som Coppola, Lumet, Seymore Hoffman, Pacino, Sam Rockwell, Steve Buscemi, Streep m.m vilka uttalar sig om John Cazales storhet. Han får beröm för sina modiga och unika porträtt av bittra, svaga, oroliga och besvikna män. Och många talar varmt om hans mest kända rolltolkning som Michael Corleones storebror Fredo i Gudfadern-filmerna.

Cazales fick sina motspelare att växa och bli bättre, menar filmkritiker. Han höjde sin omgivning. Det kan låta som floskler, men det ligger något i det. I min mening var John Cazale en lysande birollsskådis, oerhört på hugget utan tendens till överspel, han bara ”är” istället för att försöka ”vara”. Men ack så bortglömd. Dokumentären I skuggan av Gudfadern, är onekligen efterlängtad. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar