Sidor

lördag 15 januari 2011

Charmig och intelligent samtidsskildring

”I filmen Up in the air verkar George Clooney flyga minst lika mycket som Sveriges utrikesminister. Sedan bloggar den senare medan den förre fotograferar mellan flygresorna.” Visst, så kan man se det.


Men man kan också se Up in the air (2009) som den samtidsskildring som den faktiskt är: ett märkbart skakat USA av finanskrisen, vilken, slukar arbetare på löpande band. Kvarstående jobben på arbetsmarknaden blir att avskeda folk från sina jobb.

Det är också en berättelse om tomhet och ekande individualism. Man måste fylla livet med något. I Ryan Binghams (George Clooney) fall blir det att rekordflyga, så att han får komma in i en exklusiv klubb, och därmed känna något slags sammanhang.



Anti-hjälten Ryan Bingham rekryteras av företag för att avskeda folk. Han saknar hem och familj. Han är individualistens konung, ensam är stark. Men han får tänka om när han träffar sin kvinnliga dito, Alex (Vera Farmiga). Medelålders, smått bitter och självständig. Och så har vi Binghams påtvingade arbetskamrat, den unga 20 någonting, karriäristen, Cathrine Keener (Anna Kendrick). Hon angriper hans cyniska värderingar, och han måste motivera sitt livsval.

Up in the air driver och kritiserar ”quick fix” och ”klyschor”, (Alla som har suttit som du gör nu, har byggt imperium…) men i dess smarta och rappa fart, faller den själv in i det den även kritiserar, nämligen i en klyscha (Livet är roligare om du har någon och dela det med). Intelligent, konsekvent eller bara amerikanskt förenklat? Döm själva!


Trots det, är Up in the air välspelad, charmig och intelligent. Slutfinalen är också ett kapitel för sig. Det blir ytterst intressant att se regissören Jason Reitmans (Juno, Thank you for smoking) nästa film Young adult med bland andra Charlize Theron. Enligt www.imdb.com är det ännu inte klart för premiärdatum.

TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar