Sidor

onsdag 12 januari 2011

En helvetes vinter


Country- noir dramat "Winter's bone" hade nyligen Sverige-premiär på bio och rönte lika många hyllningar som den mottagit utomlands och kommer nog bli en kandidat till priser på både Golden Globe och Oscars senare i vinter.
Baserad på Daniel Woodrell's hårdföra och bistra roman med samma namn (på svenska fick den titeln "En helvetes vinter") berättar den storyn om 17-åriga Ree som tillsammans med sin sjuka mamma och sina småsyskon bor i ett ruckel bland de snötäckta bergen nära den kanadensiska gränsen. Då pappan är borta och mamman psykiskt sjuk och helt passiv hamnar allt ansvar på Ree som blir familjens försörjare och centrum. Hon lär syskonen att skjuta för att jaga och visar hur man flår en ekorre bland annat. Det blir mycket potatis att äta för Ree och hennes anhöriga och det känns som typ Sverige på 1800-talet eller nåt.
Men det är alltså USA idag och livet för många amerikaner fjärran från det supermoderna levernet i storstäderna.



Winter's bone både berättas och ser ut som en western-rulle. Likt delar av bröderna Coens No country for old men utspelas filmen i ett landskap som lika gärna kunde vara fond för en berättelse från USA:s gryning.

När Ree börjar fråga runt om efter sin pappa, som om han inte dyker upp inom en vecka orsakar att både huset och marken fråntas familjen, börjar det hända saker. Man ska inte väcka den björn som sover. Rangordningen i byn är stenhård. Männen bestämmer, men säger inget. Gör inget. Kvinnorna blir deras skydd, deras språkrör. Kom inte hit, flicka, han har inget att säga dig. Ree har släkt och vänner omkring sig, men det finns osynliga regler för vad man gör och inte gör och när Ree i snudd på desperation bryter dessa hänger hennes och familjens liv på en skör tråd.
Debra Granik

Fantastisk, avskalad regi av Debra Granik. Ree, som spelas av Jennifer Lawrence, är fenomenal och hennes både rädda och tuffa framtoning och sättet att agera ung tjej i behov av vuxet stöd och vägledning och samtidigt göra allt för sin och familjens överlevnad är inte mindre än imponerande.

Winter's bone är ingen lätt film att ta sig igenom. Rakt och osentimentalt berättad, bister, kärv, snygg, hemsk och våldsam. Men också, mitt i allt elände, hoppfull och det mycket tack vare Jennifer Lawrence's Ree som med sin sköra styrka och kampvilja förmedlar ett ljus i mörkret.

GS.

2 kommentarer:

  1. Har Winters bone någon chans att vinna för bästa film, Oscars-galan 2010?

    SvaraRadera
  2. Tror tyvärr den anses för jobbig och mörk, men man vet ju aldrig med Oscars-juryn. Ibland överraskar dom ju som med När lammen tystnar 1991 och The Hurt Locker 2008.

    SvaraRadera