Sidor

onsdag 13 mars 2013

Följer du The Following?


Bekännelser från en tv-junkie...

Ser mycket på tv, ibland för mycket, men ändå inte i den mängd som när man var yngre...
Däremot finner jag inte kriminalare som t ex CSI eller Criminal minds speciellt lockande, mer i så fall oförutsägbara konspirations-stories som 24 eller The Event.

Men ibland kommer en serie som man bara fastnar i, sådär bara, det känns klockrent på en gång så att säga. Så är det med fyrans nya The Following, som i USA premiärvisades i slutet av januari och som här började visas i söndags med ett dubbelavsnitt.



Kevin Bacon gör en uppmärksammad debut i tv-sammanhang som en f.d. FBI-agent som åter dras in i hetluften när den seriemördare han satte dit för 10 år sedan rymmer för att avsluta det han inte hann göra innan han åkte fast.

Mycket av dragningskraften och fascinationen med The Following ligger hos kreatören bakom serien, Kevin Williamson. Låter namnet bekant? Jodå, visst är det han som tillsammans med Wes Craven skapade Scream-filmerna och därmed la grunden för den nya vågen av meta-ironiska skräckisar som rosade marknaden under framförallt 90-talet.



Och utan att avslöja något kan jag bara konstatera att man märker att Williamson är inblandad med alla referenser till populärkultur och inte minst skräck och andra hemskheter inom filmen, musiken och litteraturen.

Men det finns inget ironiskt eller blinkningar i The following. Den är grym, blodig, rå och stundtals sjukt spännande.

Visst känns det ibland lite väl fantastiskt, lite väl orealistiskt och rättsväsendet i alla sina former agerar säkert inte helt korrekt eller smart, men det köper jag så länge man inte kan sluta titta.

Kuriosa är att svenska Fever Ray finns med på soundtracket i episod 7.

Häromdagen kom också beskedet att det blir en säsong 2 av serien.

Jag kommer bli en trogen följare av The following.



GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar