Sidor

söndag 17 mars 2013

Rob och Demi


I Edward Zwicks (Ärans män, Höstlegender) Härom natten (1986) får vi se en "oförstörd" Demi Moore. Detta är långt före tiden då myten om henne som skvallerpressens drottning framodlas. Detta är även långt före tiden med kontroversiella Vanity fair omslag och filmen Striptease (1995). I Härom natten lyser Demi Moore, och jag ser ett stjärnskott, en aktris som står under sin absoluta topp i karriären.

Hon får Rob Lowe att springa efter henne i både regn och solsken. Och hans löpning är klart befogad. I slutscenerna av filmen är jag nära tårar. Debbie som hon spelar förenas med kärleken Danny (Rob Lowe) vid någon slags grillfest före en basebollmatch. De verkar ångerfulla och förtvivlade över att förhållandet brast.

Debbie får Danny att le när hon säger att hon ska cykla iväg i solskenet. Hon lämnar honom, går baklänges och vinkar. Danny frågar om han får titta när hon cyklar. "Jag hoppades att du skulle göra det", säger hon och ler tillbaka mot honom.

John Waites typiska 80-tals soundtrack pumpas igång (If anybody had a heart), och jag kan inte sluta fascineras av färgstarka kläder, Chicagos parker, och skådespeleriet. Jag vet. Det är inte Meryl Streep, Anthony Hopkins eller Marlon Brando. Det är en tjejidol som mest blev ihågkommen för sin nakna bringa på filmaffischen för Youngblood (1984)

och en aktris som fick mest stå i skuggan av sin dåvarande man (Bruce Willis).

I filmen säger Dannys kompis Bernie (James Beloushi) till honom att han är för snygg. Han borde råka ut för en tågolycka. Nja, det vet jag inte riktigt. Men det bottnar en viss sanning i skämtet. Rob Lowe var tjejidol på gott och ont. Knappast någon respekterad skådespelare , men onekligen ett fenomen likt säg popmusikens George Michael.
 I St Elmos fire (1985) spelade han och Demi Moore kompisarna Billy och Jules. De delade svårigheterna med alkoholen och få ordning på vuxenlivet. I Härom natten (1986) spelar de förälskat par med ups and downs. Danny vill inte vara bunden. Debbie ser honom mest som "skönt sex". Men tänk om det som drabbar dem emellan är KÄRLEKEN?


Filmen belastas av James Beloushis extremt sluskiga karaktär, Bernie, och en del 80-tals estetik som vi idag mest skruvar oss inför. Sexscenerna framstår som gudomliga. Men det finns värre exempel i filmhistorien.

Catherine Keener (I huvudet på John Malkovich) syns i en pytteliten roll som servitris med svart randig ishockeydomare-tröja.

Filmens främsta förtjänst är Demi Moore och Rob Lowe. De får verkligen till "det kärleksfulla beteendet"; det är ett hav av olika känslor och uttryck. Deras kontakt utstrålar nyfikenhet, värme och samhörighet av ett slag som inte fångas alltför ofta på film. Många hyllar och menar att genren rom com börjar med Woody Allen , förlängs och förädlas av Nora Ephran och firar triumfer med Notting hill. Varför Härom natten aldrig ens får finnas med i diskussionen, förstår jag inte. För OKEJ-generationen känns den i alla fall given. Enligt uppgifter på www. IMDB.COM kommer en remake på filmen ha premiär 2014 med okända namn i huuvdrollerna. http://www.imdb.com/title/tt1826590/ TA 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar