Sidor

söndag 13 maj 2018

50 år med 2001.



I år fyller filmen "2001- ett rymdäventyr" 50 år. 27 augusti 1968 hade Stanley Kubricks rymdfilm, baserad på romanen med samma namn av Arthur C Clarke, premiär och filmen blev ingen succé. Tvärtom. Men det dröjde inte länge förrän besökarna strömmade till biograferna och fler och fler kritiker insåg att de hade bevittnat något speciellt.


I årets Cannes-festival visas en helt restaurerad kopia som gjorts utifrån original-negativet och man kan ju bara hoppas den versionen kommer visas i Sverige på något sätt.



Mycket händer och har hänt i övrigt för att uppmärksamma att den mest stilbildande filmen i genren fyller ett halvt sekel (även om det är, som Mårten Blomkvist säger i P1-programmet Stil, att Star Wars har betytt mer för genren i betydelsen att den öppnade upp och visade vägen för en hel våg av liknande filmer, en våg som fortsätter än idag).

Förutom att Kubricks science-fiction film hyllas i Cannes så har nyligen boken "Space Odyssey: Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke and the making of a masterpiece", av Michael Benson, kommit ut i bokhandeln.


Och dessutom rekommenderas en lyssning  på P1-programmet Stil som drivs av modeoraklet Susanne Ljung och vars senaste avsnitt helt ägnas åt filmen.
Stil om 2001 - ett rymdäventyr

Göran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar