Sidor

tisdag 8 maj 2018

Franska filmfesten är i gång!

Den 71:e upplagan av anrika Cannes filmfestival har äntligen rullat igång! Cate Blanchett är en av flera celebriteter som ingår i juryn som ska kora årets Guldpalmvinnare. Som juryordförande fick Blanchett en rad frågor om festivalens ojämnställda festivalutbud, med få kvinnliga regissörer. Hon kunde inte annat än beklaga och hoppas på en förändrad framtid. https://www.theguardian.com/film/2018/may/08/cannes-2018-cate-blanchett-defends-festivals-failure-to-select-more-women-directors

Roger Wilson i SR P1 berättade om en festival präglad av Harvey Weinstein-skandalen. Det aviseras med telefonnummer, en särskild telefonlinje för  ifall någon utsätts eller misstänker sexuella övergrepp.

Det återstår och se vad för filmer som väcker rubriker och intryck under den kommande festivalveckan. Vi noterar dock att Lars von trier är tillbaka på filmfesten vid franska Rivieran efter ha blivit persona non grata för ett antal år sedan. Nu är han aktuell med filmen The house that Jack built (inspelad delvis i Dalsland) med Matt Dillon och Uma Thurman i huvudrollerna. Filmen finns  dock inte med i tävlingssektionen utan tillhör special visningar, dit hör också Ron Howards Solo , liksom dokumentären om Whitney Houston samt Terry Gilliams långvariga och krävande projekt om Don Quixote.

Spike Lee tävlar med filmen Blackklansman med Adam Driver i ledande roll. Och visst undrar man lite kring den ljuvliga festivalpostern? Det är en hyllning till filmfotografen Georges Pierre karriär, och ett foto från han och Godards franska vågen klassiker Tokstollen (1965). Godard tävlar också i årets festival med filmen Le Livre D´image.
Källa: https://www.festival-cannes.com/en/festival/selection/competition-1
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1070434?programid=5053
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar