Sidor

torsdag 10 maj 2018

Wes Anderson i Japan

ISLE OF DOGS (2018)
Biopremiär 4 maj.
Stop motion animerad film med manus och regi av Wes Anderson. Röster av Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Greta Gerwig, Scarlett Johansson, Harvey Keitel, Jeff Goldblum, Tilda Swinton, Yoko Ono m fl.
Tillåten från 11 år
Längd 1 tim 40 min
Betyg: SA SA SA SA



Efter 2014 års The Grand Budapest Hotel återvänder Anderson till formatet han så underbart använde sig av i The Fantastic Mr Fox (2009). Och av döma hur resultatet och utförandet av båda dessa filmer blev så får man känslan av att den Texas-födde filmmakaren trivs bäst i detta mycket detaljrika och tidskrävande format.
Hur kan man INTE älska dessa filmer så fyllda till bristningsgränsen med omsorgsfulla detaljer, härliga karaktärer, otroliga miljöer och inte minst laddade med en sådan noggrannhet och kärleksfull hyllning till hantverket som sådant .

Wes Anderson med sina polare.

ISLE OF DOGS tar oss till Japan ca 20 år framåt i tiden och en epidemi av nosfeber bland landets hundar orsakar panik hos landets styrande. Man bestämmer att alla hundar ska skickas till en ö som kallas Skräpön. Storyn, som är den svagaste länken i filmen (men det gör inte så mycket), fortsätter på ön med ett gäng hundar tillsammans med en pilot som kraschar på ön. De ger sig av på jakt efter pilotens hund som var den första som skickades dit.

Samtidigt, i staden Megasaki City, misstänker den amerikanska utbytesstudenten Tracy Walker (Gerwig) att det pågår en konspiration från de styrande och att de planerar att utrota alla hundar. Hon drar igång en motståndsrörelse.



Ambitionen och anslaget denna gång, till skillnad från i Mr Fox, är högre och mer nyanserat och seriöst. Utan att för den sakens skull vara mindre charmigt, roligt och underhållande.
Jag är ingen expert på japansk film eller kultur men svårt att inte se influenser från till exempel Akira Kurosawas samurajfilmer och även hans tidiga dramer. Mycket japanskt är det. Men ännu mer klassisk Wes Anderson och älskar du hans filmer, animerade eller ej, så kommer du sluka upp den här.
Kritiken mot Anderson har varit att hans filmer är för smarta, lite sökta, att det är filmer för hipsters. Och mot Isle of Dogs har rasistkortet dragits upp (att de goda hundarna är amerikaner och de onda är bara japaner vars tal inte alltid översätts eller tolkas). Men jag är inte en hipster och tycker rasismkritiken är orättvis.
Nej, gå och se detta lilla mirakel till film.
Och, precis som jag, kommer du vilja se om den ganska omgående.

Göran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar