Sidor

måndag 14 februari 2011

De sammanbitna bröderna Coen


På fredag har bröderna Coens senaste film premiär i Sverige. Westernrullen True Grit bygger på en roman av Charles Portis och har filmats en gång tidigare, 1969 med John Wayne i huvudrollen (den svenska titeln var De Sammanbitna), en film jag inte sett, men den nya versionen har jag spanat in och det är en typisk Coen- produkt.
Osentimentalt och destillerat berättad med brödernas sedvanliga torra, underfundiga humor och ett som vanligt oerhört vackert bildspråk.

14-åriga Mattie vill hämnas sin far som mördades av en laglös man och mot alla odds lyckas hon anställa den ökände, whiskey-drickande Rooster Cogburn, den hårdaste U.S. Marshall som går att uppbringa, för att ta upp jakten på mördaren som flytt in i indian-territorium. De får även sällskap av en Texas Ranger som har egna skäl för att hitta den efterlyste mannen.


Vilken genre än Coens ger sig på så lyckas dem göra något mästerligt av det. Så även i detta fallet. En sävlig, tuff, råbarkad, bitvis brutal western som lättas upp av den finurliga, subtila humor som brukar prägla Coens filmer.
Jeff Bridges som gör John Waynes roll som Rooster är som vanligt fenomenal och hade han inte fått Oscar förra året för Crazy Heart skulle han sopat hem Bästa Huvudroll i år. Matt Damon, Hailee Steinfeld (Mattie) och Josh Brolin bidrar alla till en mycket välspelad, väloljad och underhållande berättelse som råkar utspela sig under Vilda Västern. Men som skulle kunna utspelas när och var som helst.
Det är väl det som är storheten med bröderna Coen. Att de älskar att berätta. Och att de älskar sina karaktärer. Och att de älskar film. För det syns.

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar