Sidor

fredag 11 februari 2011

Odödlig thriller

I den spännande thrillern Ladyn från Shanghai (1947) spelar Orson Welles (står också för regi och manus), Michael O Hara, en irländsk sjöman med dunkelt förflutet. Han förälskar sig i en advokat hustru, Mrs Bannister (Rita Hayworth). Efter att ha tagit anställning på parets gemensamma yacht kastas O Hara in i en härva av mord och komplotter.


En scen från Ladyn från Shanghai har jag svårt att släppa. I den sitter O Hara och hans kamrater från sjöfarten på puben med advokaten Bannister (Everett Sloane). De diskuterar om vad som definierar ”tuffa killar”. Och den ene säger att det handlar om en sak – överläge. Att ha något någon annan saknar. Mod. List. Styrka. Pengar etc.



Redan i filmens inledning, presenteras skickligt hela filmens idé och anslag: O Hara frågar, miss Bannister om man verkligen kan straffas för mord i Amerika. Inte om du har en skicklig försvarsadvokat, svarar hon. Filmen Ladyn från Shanghai ställer just frågor kring försvarsadvokaten. Är han eller hon kapabel att klara sig ostraffad från brott? Och hur långt kan man klara sig med en listig jurist?

Ladyn från Shanghai bygger på Sherwood Kings roman If I die before i wake. Filmen var Welles femte film som regissör. Den har fått blandad kritik. Rita Hayworths insats verkar dra isär kritikerna.

TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar