Sidor

fredag 1 juli 2011

Baksmälla i Bangkok & grekisk tragedi


Baksmällan (2009) var en frisk fläkt i den amerikanska komedifåran. Rolig, smart, välspelad och varvad med svärta vilket gjorde att den inte kändes sådär flabbig som jänkar-rullar kan vara. Men mest blev den en sån succé för att den var rolig, väldigt rolig.
Denna gång ska det bli giftermål i Thailand och precis som i ettan vaknar killarna upp dagen efter svensexan och är hur trasiga som helst och minns inte ett jota. Trots att de bara tagit en öl, sen är det nattinatti. Och även denna gång tappar de bort en i gänget och måste försöka luska ut vad som hänt. Och självklart har de lyckats göra en del folk småsura längs vägen...

Trion med Bradley Cooper, Zack Galifianakis och Ed Helms är än mer sammasvetsade här och även om upplägget är detsamma fast i annan miljö funkar det ett varv till och man har aldrig tråkigt. Apan i filmen är en annan anledning till filmens storhet. Han är grym!
Faktum är att man blir jäkligt underhållen och skrattar mycket. I varje fall gjorde jag det!


"Nu är det fredagsmys..."

Skrattade gjorde jag inte så mycket till den grekiska Dogtooth. Men när jag gjorde det så var det ofrivilligt och nästan lite chockartat då filmen är mycket sjuk, skruvad och obehaglig. Fast på ett laid-back, David Lynch- aktigt sätt. Kontrasten av en tillsynes idyllisk familj i en stor bostad med pool och gräsmattor till det som faktiskt sker innanför väggarna är subtil och skildras som om det vore hur normalt som helst.
Föräldrarnas förtryck och diktatoriska sätt att uppfostra barnen är jobbigt att se på, som att bevittna en trafikolycka, du kan inte sluta stirra.

Mästerverk eller inte? Vet inte, men jag drabbades av den hur som helst, men mådde inte så bra efteråt...

GS.

1 kommentar:

  1. Grekiska Dogtooth är jag väldigt nyfiken på. Men räds lite för att den ska var svår att greppa. Är den knepig till formen och dramaturgin?

    SvaraRadera