Sidor

fredag 29 juli 2011

I love you, Easy-A

2 överraskande bra,nya komedier som finns på dvd & blu-ray:

I love you, man (2009) i regi av John Hamburg (Along came Polly) är en slags ljusare och mer nyanserad kusin till Jim Carrey- rullen Cable Guy. Handlar om manlig vänskap och är inte bara bitvis oerhört rolig, den har hög igenkänningsfaktor vad gäller att försöka skaffa vänner i vuxen ålder och spelet mellan män och kvinnor och för att vara en amerikansk komedi så är den begåvad med ett ovanligt smart och nyanserat manus. Paul Rudd (40-year old virgin, m,m) och Jason Siegel (How i met your mother) har en mycket bra kemi och till skillnad från den urspårade vänskapen mellan Matthew Broderick och Jim Carrey i Cable Guy som slutar väldigt dramatiskt och mörkt och tragiskt så utvecklas Rudds och Siegels vänskap på ett mer trovärdigt och finkänsligt sätt.


Nån kritiker skrev att I love you, man är den bästa komedi som INTE Judd Apatov varit inblandad i och det stämmer rätt bra. Apatovs filmer (På smällen, Dumpad, 40-year old virgin, Anchorman, Funny People, Supersugen och nu senast Bridesmaids) har betytt mycket för genren och Apatov kan väl liknas vid komedifilmens svar på bombastiska action-filmernas Numero Uno, Michael Bay.



I love you, man skulle alltså kunnat ha Apatovs signatur, men har det inte och på ett sätt är det lite sympomatiskt då den, till skillnad från Apatovs rullar, är lite för lågmäld, lite för o-publikfriande och lite för nyanserad.



Emma Stone är min nya favorit. Easy-A är en av de bästa collegerullar som gjorts sedan John Hughes storhetstid. Det är en Breakfast club för 2010-talet, en Mean Girls om en Mean Girl, en ovanlig smart och välspelad och genomtänkt ungdomskomedi som lyfter mycket, mycket p g a av en viss Emma Stone.
För mig var den idag snart 23-åriga Stone ett nytt namn när jag första gången såg henne i Zombieland (2009) och jag föll som en fura för hennes direkthet, hennes utstrålning och hennes uppenbara talang.
I Easy-A blommer den verkligen ut och rollen är en tour-de-force för henne, en one-woman-show där hon sopar banan med allt och alla.



kan vara en blinkning till Fira med Ferris (1986)?

I år är Stone aktuell med tre filmer (Friends with benefits, Crazy, stupid, Love & Niceville) och dyker nästa år upp i den nya Spider-Man, The Amazing Spider-Man, med Andrew Garfield (The Social Network).

I slutet av 80-talet och början av 90 var det Sharon Stone som gällde. Nu är det en annan Stone. Emma.
Keep your eyes peeled!

GS.

2 kommentarer:

  1. Blir genast nyfiken på Emma Stone och Easy A. Vad hände med John Hughes?

    SvaraRadera
  2. har inte gjort en rulle sen Curly Sue (1991)men jobbat som producent och manusförfattare sen dess utan större lycka om man kollar på vilka rullar det handlar om. Ensam hemma 4, Kärleken checkar in, Beethovens fyra och femma...

    SvaraRadera